Därför kommer vi att vinna

För någon vecka sedan hittade jag en bok som jag trodde var borta för längesedan. Det är en räknebok som jag fick i julklapp när jag var fem år gammal. Fantastiska Finurliga Färgglada Räkneboken utgiven av Kärnan förlag. Boken är en glättig räknebok där du lär dig att räkna upp till etthundra genom att räkna glada djur. Jag kommer fortfarande ihåg hur glad jag blev när jag öppnade paketet och såg vad det var för bok.

Jag satte glatt igång att räkna: en flugsvamp, två spindlar, tre stenar, fyra sniglar, fem näckrosor, sex grodor (tror jag att det var de är utrivna numera), sju moln och sju fåglar. Men där tog det stopp när min ett år äldre kusin hävdade att det var åtta fåglar. Nej då jag menade bestämt att det var sju fåglar. Efter en stunds diskussion med min kusin tog jag med mig boken till min mor så hon kunde avgöra.

Läs hela artikeln av Joakim Fagerström

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

3 kommentarer till ”Därför kommer vi att vinna

  • Mycket sant, bra beskrivet om hur olika tidspreferenser påverkar våra beteenden. Skulle uppskattat en förtydling om att låg tidspreferens inte är något som bör påtvingas människor (hur vet vi vilken tidspreferens som är optimal för dem?) genom t.ex riktade mervärdesskatter som ibland förespråkas, utan att det är vår övertygningsförmåga som är vårt vassaste och faktiskt enda vapen.

  • @Jacob tidspreferens har ett flertal bakomliggande faktorer och kan ändras från en tid till en annan flera gånger under livet. Även sociala faktorer spelar in. Österrikisk ekonomi säger inget om vilken tidspreferens du bör ha bara effekterna av om den är låg eller hög. När du pratar om tvång och skatter så kan bara österrikisk ekonomi berätta vad effekterna blir av detta inte om vi bör ha skatter eller inte, d.v.s. det är värdefri ekonomi.Om det är rättfärdigat är en annan sak men då har vi lämnat det ekonomiska området och gått in på etiken. Tvång och libertarianism hör inte ihop, mer om detta på lördag på Mises Circle.

  • Det kan väl vara värt att påtala att anledningen till att vänstern hela tiden syns på gator och torg är att dessa människor i allmänhet har en ganska hög tidspreferens: de går ut och protesterar omedelbart och vill ha en total omställning NU, snarare än arbeta i det fördolda och envetet söka förändring. Och det är ju agerande i enlighet med hög tidspreferens som syns och hörs i media – inte lågtidspreferenta aktörer, som ju ”gör mindre väsen” av sig.

    Därmed inte sagt att vänstern kommer att vinna i det långa loppet. Men frågan är också om en låg tidspreferens är fördelaktig för social förändring – en alltför låg tidspreferens leder ju sällan till förändring… Får man vara så svensk att man föreslår och hoppas på en ”lagom” tidspreferens hos goda libertarianer? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *