Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Marshmallows och vad vi österrikare redan visste

1972 genomförde psykologen Walter Mischel det så kallade ”Marshmallow experiment” på Stanford University. En marsmallow erbjöds till varje barn som deltog. Om barnet kunde motstå att äta upp den så fick han två istället för en. Mischel analyserade hur länge varje barn kunde motstå frestelsen av att äta sin marschmallow och om beteendet hade någon effekt på deras framgång senare i livet.

Första uppföljningen gjordes 1988 som visade att de barn som väntade beskrevs som mer kompetenta. En andra uppföljning 1990 vidade att förmågan att skjuta upp sin tillfredsställelse också sammanföll med högre poäng i SAT testen. Den senaste uppföljningen gjordes i år (2011) och den visade att de här karaktärsdragen följer med barnet hela livet. Man kunde även se skillnader på hjärnan mellan de två grupperna.

Självklart ska man ta den här typen av empiriska studier med en nypa salt. Som österrikare hade vi kunnat genom logiskt deduktivt resonemang kunnat ge Mischel detta svar innan han gjorde experimentet. Detta demonstrerar det begrepp som kallas tidspreferens inom österrikisk ekonomi. Någon med låg tidspreferens är villig att skjuta upp en del av sin nutida konsumtion även om chansen för en större fördel längre fram är relativt låg. För att någon med hög tidspreferens ska skjuta upp sin nutida konsumtion så krävs det en förväntan om en relativt stor avkastning längre fram. Det som begränsar mängden sparande och investering är tidspreferens.

Exempel på personer med hög tidspreferens är barn som lever från dag till dag och exempel på personer med låg tidspreferens är entreprenörer. En persons tidspreferens är sällan konstant utan ändras genom hela livet och i olika situationer och det finns flera faktorer som påverkar tidspreferensen, det kan t.ex. vara externa, personliga, biologiska, sociala eller institutionella faktorer. Tidspreferens är även grunden till hela vår civilisationsprocess. Vi behöver människor med låg tidspreferens i vårt samhälle annars hamnar vi i en destruktiv decivilisationsprocess. Tyvärr uppmuntrar dagens samhälle och system det senare, och även majoriteten av kommande generation fostras med en hög tidspreferens.

Detta stärker även Edward Banfields teorier om tidspreferens som en underliggande social faktor.

 

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

2 kommentarer till ”Marshmallows och vad vi österrikare redan visste

  • Suveränt inlägg! Jag har under en längre tid använt begreppen ”one-marshmallow kid” och ”two-marshmallow kid” för att beskriva tidspreferens och hur en ekonomi fungerar – och varför det är fruktansvärt destruktivt att reglera för eller emot endera gruppen. Att beskriva marshmallow-experimentet har visat sig vara oerhört illustrativt och pedagogiskt – och inte minst skapar det nyfikenhet när man pratar om marshmallows. Alla gillar godis, antar jag. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *