Frihetlig intervention

Alla har väl hört talas eller sett på tv en intervention där man konfronterar någon om sitt missbruk. Ni vet när alla vänner, släkt och familjer har samlats för att konfrontera någon på grund av sitt missbruk. Men har ni hört talas om frihetlig intervention? Det hade inte jag gjort tidigare men en av de absolut roligaste historierna som jag hörde i Wien var på just detta tema. Det är alltid roligt att höra historier om hur människor har kommit till insikt och detta är en av de bästa. Tänk er en ung man som är minarkist, han har läst lite Rothbard och tycker hans ekonomi är ok men att visa övriga idéer om etik och frihet verkar lite skumma. Den här unge mannen åker till Mises University nu somras med cirka 200 deltagare.

När han väl kommer dit hamnar han i en konstig situation. Han blir tvungen att försvara staten inför en hord av anarkister. Han kände helt enkelt inte att han kunde göra det. Han klarade inte av att stå och försvara staten, han hade aldrig ens sett sig om en försvarare av staten. Så det var hans historia om en frihetlig intervention för att göra en statist till icke statist och hans historia om hur han blev anarkist.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

2 kommentarer till ”Frihetlig intervention

  • Och i det ögonblicket gick gick friheten förlorad. Frihet genom grupptryck. Frihet genom kollektiv pådyvling. Frihet genom kollektivistisk övertygelse. Som vanligt visar anarkisterna varför de hör hemma i samma skara som socialister och andra kollektivister, som vanligt är det friheten som får stryka på foten.

  • Edvin jag kan lugna dig med att han inte blev fastbunden av 200 personer och kollektivt uppfostrad. Om det hade varit fallet så håller jag med dig. Han blev övertygad i fredligt samförstånd och poängen var att han helt plötsligt hörde sig själv stå och försvara något han egentligen var emot, staten. Så han släppte snuttefilten, inte konstigare än så. Det är just detta som skiljer ut fredligt samförstånd mot alla andra existerande system, övertygelse måste ske med fredlig argumentation, alla andra system förespråkar våld för att pådyvla sitt system. Viket läger du tillhör har jag ingen aning om, men uppenbarligen har du själv som många andra upplevt de negativa konsekvenserna av kollektiv uppfostran och det är en sund insikt att du skyr den typen av fostran. Fridens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *