Konjunkturcykel eller recession?

Inte sällan kritiseras den österrikiska skolans konjunkturcykelteori på helt felaktiga grunder. Det är förvisso ett steg framåt jämfört med tidigare, då den österrikiska teorin helt ignorerades. Men det är samtidigt högst förargligt att allehanda kommentatorer har så ofattbart svårt att begripa den österrikiska teorin. Istället får vi lyssna till angrepp mot ”baksmälleteorin” eller ”låt-gå-extremism”. Eller allehanda vantolkningar á la Paul Krugman eller Brad DeLong.

En artikel i Washington Post publicerad den 19 augusti i år, av Greg Ip, är ett ypperligt exempel på både oförmågan att förstå teorin – och att intresse att göra den rättvisa helt saknas.

Läs hela artikeln, av Per Bylund

1 reaktion på ”Konjunkturcykel eller recession?”

  1. Ja, det är ofta så när kritiker tycker sig dela det som kallas ”sunt förnuft”. De tycker det är uppenbart att någon som tycker annorlunda per definition har fel och är korkad, så man behöver inte ens bry sig om att försöka förstå denne.

    Sådana kritiker har ingen skam i kroppen. Även i deras egna värdeskala så är det faktiskt en teori som fått Nobelpris de talar om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *