Lärdomar från Nigeria

Vill tipsa om en fantastisk BBC-dokumentär om Lagos, som är den största staden i Nigeria och tillika hela Afrika. I tre avsnitt får man se hur stadens fattigare invånare lever helt utanför staten och organiserar sina egna samhällen där allt är privatiserat – inklusive rättsväsendet. Det är en briljant uppvisning av hur statslöshet fungerar i praktiken, och hur spontan ordning och fredlig samverkan tacklar alla de problem som kan tänkas uppstå i ett mänskligt samhälle. Man får även se hur staten – de få gånger den väl lägger sig i – endast hindrar och förstör utvecklingen och gör livet surt för invånarna.

Första avsnittet är ett måste och kan ses online här!

Welcome to Lagos from Oo Nwoye on Vimeo.

6 reaktioner på ”Lärdomar från Nigeria”

 1. Bradley Rimbleus

  Underbar första del! Tack för tips om denna klockrena dokumentär.

  De flesta tycker säkert att tjuvens straff var väl brutalt vid jämförelse med Sverige, å andra sidan är det väl böter som gäller här. Då är frågan hur stor den är på.

  Framgår inte hur länge han blev frihetsberövad eller hur länge han blev slagen, eller hur mycket, till vilken del osv. Eller om han blev ålagd böter också.

  Men rent spontant skulle jag faktiskt kunna tänka mig att jag skulle välja frihetsberövning och att bli slagen framför böter. Det beror helt på hur stor bötern är vs frihetsberövad/slagen. Men någonstans där går nog en gräns för de flesta människor, även svenskar. 100 kr böter? Nej säger kanske de flesta. Vad sägs om 1000 kr? 10 000 kr?

  Ju mer jag skriver om det ju mer faktorer kommer jag på och ju mer komplicerat blir det. Man kan ta in det eventuella sociala kapitalet förlorat i att andra ser en bli förlorad, som kan leda till lägre inkomst i framtiden.

 2. Bradley Rimbleus

  Det som slår mig med afrikaner i allmänhet är att de är betydligt mindre ohämmade i sitt kroppspråk än ex svenskar, och ler mer. de utstrålar frihet.

  läst en bok vid namn ”kroppspråk” av författare vars namn jag tyvärr glömt bort. Han driver tesen att staten gör befolkningens kroppspråk ohämmat. ligger något i det, tänker man på det är det totalt logiskt.

  detta var tom något jag själv ansett innan jag läste boken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *