Meet the Tannehills

Jag och säkerligen många med mig har länge undrat vad det blev av Linda och Morris Tannehill som skrev den utmärkta boken Market for Liberty på 60-talet, men försvann därefter spårlöst från den libertarianska kartan. Per Bylund har en del svar på gåtan:

Vad jag förstår tappade Linda och Morris Tannehill intresset av varandra och gick skilda vägar redan på 1990-talet. Morris var filosofiskt intresserad och den drivande vad gäller idéerna i boken, medan Linda var den mer praktiskt lagde – och som därmed skrev större delen av den. Jag tror att Morris höll sig i politiska/libertarianska kretsar ett tag men hade problem med sin hälsa och slog sig till ro på ”hemmaplan” i Michigan medan Linda flyttade till New Mexico för att leva hippieliv; hon sägs ha livnärt sig på att tillverka sandaler och bodde i bergen på somrarna och på slättlandet på vintrarna.

Morris var involverad i en bilolycka som påverkade hans hälsa negativt, men hade tydligen problem med blodtryck, hjärtat och annat. Han bodde hos en av mina goda vänner i Jackson, Mi, den sista tiden och lämnade efter sig en hel del papper: korrespondens, utdrag till filosofiska artiklar och böcker, och annat. Allt detta finns hos min vän, och när jag var där och hälsade på 2002 gick vi igenom en del av det. Morris hade en del intressanta argument och teorier, men kom liksom aldrig till skott med att få ihop dem till en bok så de finns bara som fragment i diverse brev, skisser osv. Linda var den som avslutade saker och ting.

Morris dog någon gång 1998 eller så medan Linda sägs fortfarande vara vid liv.

Om jag förstår hela ”tillverkningen” av The Market For Liberty rätt, så var Tannehills objektivister men blev introducerade till anarkistiska tankegångar av min vän. Efter många månader av diskussioner på kvällar och helger skapades idén att skriva en bok. Morris utvecklade det mesta av idéerna, Linda skrev ned dem, och min vän hjälpte dem med specifikt anarkistiska teoretiska argument. Det är därför han nämns under acknowledgements, dock under pseudonymen Anthony I.S. Alexander (A IS A).

Nu med Kinsellas förestående publicering av korrespondens mellan Hospers och Morris så kollade jag med min vän. Han har inte just denna korrespondens, men han har hundratals (om inte tusentals) andra papper som Morris skrev. Så det krävs en hel del jobb om detta ska sammanställas till en bok el dyl för att bevara Morris ”legacy”. Och det är något som vi diskuterar för tillfället. Min vän är dock närmare 80 år och har cancer, samt arbetar på två rejält viktiga libertarianska projekt – så frågan är om det blir något av en Morris-bok de närmaste åren…

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *