Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Sjätte föreläsningen: Politik och idéer

Under upplysningstiden, under de år då nordamerikanerna lade grunden för sin självständighet, och några år senare, då de spanska och portugisiska kolonierna förvandlades till självständiga nationer, var den förhärskande stämningen inom den västerländska civilisationen optimistisk. På den tiden var alla filosofer och statsmän helt övertygade om att de levde i början av en ny tidsålder, en tid av välstånd, framåtskridande och frihet. I dessa dagar väntade man sig att de nya politiska institu­tionerna – de konstitutionella representativa regeringar som inrättats i Europas och Amerikas fria nationer – skulle ha en mycket välgörande inverkan, och att den ekonomiska friheten kontinuerligt skulle förbättra mänsklighetens materiella villkor.

Vi vet mycket väl att somliga av dessa förväntningar var alltför optimistiska. Visserligen är det sant att vi under 1800- och 1900-talen har upplevt en makalös förbättring av de ekonomiska villkoren, som gjort det möjligt för en mycket större befolkning att leva med mycket högre levnadsstandard. Men vi vet också att många av 1700-talsfilosofernas förhoppningar har kommit på skam – förhopp­ningarna om att det inte skulle bli några fler krig och att revolutioner skulle bli onödiga. Dessa för­väntningar har inte infriats.

Läs hela artikeln, av Ludwig von Mises.

Läs de tidigare delarna av Ekonomisk Politik.

Ladda ner hela boken i PDF-format, översatt till svenska av Per-Olof Samuelsson.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *