Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Därför ska du inte fira idag

Ända sen jag var liten har jag älskat historia och jag läste med intresse alla historier och legender om våra svenska kungar. Inte någonstans eller väldigt sällan hittade jag något negativt i detta eller i de böcker jag läste. När jag idag ser på det med andra ögon så är det anmärkningsvärt hur ensidig vår svenska historieskrivning är. Idag är det nationaldagen. Jag har firat den tidigare och inte då av en patriotisk känsla utan snarare utifrån att det är en trevlig traditionell tillställning. De senare åren har jag definitivt tänkt om. Någonstans måste alla inse vad det är som firas och nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523.

Gustav Vasa som med hot, våld och tvång la under sig områden som inte tillhörde något land och som var en form av icke mans land. I dessa områden levde fria män och nybyggare på sin egen jord när Gustav Vasas hejdukar en dag kom och informerade om att nu skulle de beskattas. Gustav Vasa har utmålats som en landsfader och behandlas som ett helgon i svensk historieskrivning och undervisning. Idag börjar detta att ändras men det är tyvärr långt kvar tills detta är allmänn kännedom. Gustav Vasa la ett helt område till sig som han ansåg sig äga personligen och kunde beskatta hur han ville. Utöver det gick han ut med dekret som att alla ekar i Sverige var hans och allt vilt i skogen.

Efter detta fanns det inget som kunde stoppa den centralmakt som slog klorna i Sverige. Vinnarna skriver historien, och Nils Dacke har länge utmålats som en girig storbonde, en upprorsman som förstörde för vår landsfader Gustav Vasa. Idag vet vi mer och Gustav Vasa kommer oftare i ljuset som den tyrann han verkligen var, listan över hans brott är lång.

Nils Dacke var ingen storbonde, han var nybyggare i Möres magraste och fattigaste område. Det lilla man klarade av att producera från den magra jorden gick till att överleva. När Gustav Vasas huliganer och underhuggare försökte stjäla även detta handlade det om att resa sig mot tyrannen för att överleva. Dacke och hans anhängare var fria män som ville leva och försörja sina familjer och fostra sina barn i fred. Istället blev de trakasserade, bestulna, fick se sina gårdar och sin egendom brända, sina mödrar och döttrar våldtagna samt fäder och söner mördade och torterade. Nils Dacke gjorde vad som borde vara varje fri mans plikt; han spände sitt armborst och reste sig mot tyrannen. Nils Dacke ville inte ha någon nationalstat, han ville leva i fred och bruka sin jord och föda sin familj som man har försökt göra i alla tider.

Nästan samtliga myter om Gustav Vasa baseras på Peder Svarts krönika som Gustav Vasa själv dikterade på 1550-talet och Per Brahes krönika skrevs först på 1580-talet för att behaga Johan III.

Vi pratar inte här om någon obskyr undangömd historiebeskrivning utan vad Gustav Vasa gjorde för att ”bygga Sverige”. Om du vill ha flera absurda exempel i modern tid där man sysslar med nationsbygge så se på Irak, Afghanstan eller varför inte hur kartan ritades om efter Ottomanska rikets fall och dess konsekvenser i t.ex. Turkiet. Hjalmar Branting kallades i början av 1900-talet av socialdemokraterna för den nya Gustav Vasa som skulle befria sitt folk och skapa ett framtida välfärdssamhälle. Det säger väl allt?

Ett av de mer löjeväckande argumenten ifrån historiker och andra som känner till vad Gustav Vasa egentligen gjorde brukar gå så här: ”Ja Gustav Vasa gjorde allt det där men han byggde och la grunden till Sverige”. Så det skulle förlåta all plundring, alla mord, alla stölder, alla regleringar och alla familjer som han förstörde? Svaret på den frågan är självklart nej.

I dagens samhälle skickar vi vissa tyranner till Haag, andra tyranner ger vi Nobelpriset och andra firar vi på en egen dag nationaldagen den 6 juni. Vad du vill göra och förnkippas med väljer du själv.

Så fira inte idag, prova något annat, prova något nytt, du kanske kan prova att låta andra vara ifred och leva sina egna liv? Om ni nu var inställda på fira och vill fira, fira då istället dig själv och dina vänner och allt som vi har åstadkommit i fredlig samförstånd trots staten.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

10 kommentarer till ”Därför ska du inte fira idag

 • ”Gustav Vasa som med hot, våld och tvång la under sig områden som inte tillhörde något land och som var en form av icke mans land. I dessa områden levde fria män och nybyggare på sin egen jord när Gustav Vasas hejdukar en dag kom och informerade om att nu skulle de beskattas.”

  Det låter som att du säger att Vasa tog bestämmanderätt över viss mark som han tidigare inte kunnat kontrollera – d.v.s. inte kunnat beskatta folk som bodde där – och i förlängningen då att det fanns områden i dåvarande geografiska Sverige som var fritt. Har jag tolkat dig rätt och isf var kan man läsa om detta? Eller är det så att du menar att han nationaliserade all oägd mark?

 • Han nationaliserade ägd och brukad mark. Ren och skär stöld. En tradition med anor som pågår än idag.

  Så varför bara fira det en gång om året? Du kan fira det varje månads 25:e dag i samband med att den största delen av produkten av ditt arbete ”nationaliseras”.

 • @Carl: En bra bok att börja med är Lars-Olof Larssons Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? som för övrigt är den enda uppdaterade Gustav Vasa biografi på 50 år. Det mesta andra som har skrivits baseras på gammal nationalromantik. Men kortfattat så försökte han dels beskatta områden som var ingemansland t.ex. där Nils Dacke och hans släkt bodde (kring Värend och Möre) och han gjorde även anspråk på större delar som t.ex. alla ekar och allt vilt tillhör mig oavsett vilken egendom den befann sig på. Möre var redan då väldigt fattigt och det var svårt att leva på jorden vilket var en stark bidragande faktor till resningen. De män som Gustav Vasa skickade möttes med öppet hån och trots. Varför skulle de betala till någon okänd centralmakt. Istället meddelade man centralmakten att extraskatter skulle betalas med ”pålyxor och klövahugg”. Utöver detta så använde han sig av ett stort antal kombinationer av bedrägeri, hot, våld och beskattning för att tillskanska sig egendom.

  Sen tycker jag att nationalisering är en modern omskrivning som jag tror ofta används för att det ska låta finare, ett ”nationsbygge”. Bättre att kalla saker för vad de är stöld är stöld, mord är mord och plundring är plundring.

 • Det är intressant att följa utvecklingen och rapporteringen om Nils Dacke då nu äntligen, tack vare tillgång till information och klartänkta författare, sanningens ljus sprider sig. Även i vår nutid finns det gott om frihetskämpar. Men det är i mångt och mycket en perspektivfråga om någon verkligen är en Frihetskämpe eller om denne någon är en Terrorist.
  Se bara på Nelson Mandela som under många år var fördömd som en terrorist bara för att en del år senare utses som sitt lands President. Se bara på Usama Bin Ladin och hur han och tusentals med honom, rekryterades av USA för att bekämpa den stora björnen. Vi kanske har anledning att återigen förändra våra åsikter om dessa individer i framtiden. Det är svårt att veta men med Dacke är det nog lite enklare att hänga med i svängarna.
  Vi kanske inte vet så mycket om Dacke’s personlighet eller livs filosofi men det är inte svårt att leva sig in i en situation där statsmaktens hejdukar roffar åt sig allt vad de tycker sig behöva, detta med tvång, hot av tvång och våld och utan någon respekt för individens medfödda rättigheter. Var och en i Sverige skulle nog sätta spjärn mot detta om de skulle (eller kunde) logiskt analysera deras situation. För närapå samma orättvisor fortgår i nutiden fast numera med bättre marknadsföring (snygga brevpapper) och statlig indoktrinering (skola och media) så vi blir fogliga undersåtar och villigt bär våra koppel i munnen.

  (Det sista är en träffande analogi som jag lånat från Butler Shaffer)

  Intressant:
  http://www.sakerhetspolitik.se/Sakerhetspolitik/Media/Terrorist-eller-frihetskampe/

 • ”Så fira inte idag, prova något annat, prova något nytt, du kanske kan prova att låta andra vara ifred och leva sina egna liv? Om ni nu var inställda på fira och vill fira, fira då istället dig själv och dina vänner och allt som vi har åstadkommit i fredlig samförstånd trots staten.”

  Lysande avslutning på en mycket läsvärd artikel.

 • @Joakim, jo, jag har läst Larssons bok. Den var väldigt underhållande. Men jag kan inte minnas att boken tar upp att Vasa inte direkt tagit kontroll över alla Småländska landskap, fast jag kan definitivt se att det är möjligt.

 • @Carl, ja han skriver mycket bra, bra fakta och underhållande på samma gång. Efter att han hade besegrat Dacke så hade han defintivt kontroll över Småland. Men kontroll blir lite en definitionsfråga jämfört med idag, på ett sätt var han beroende av lokala maktfaktorer för att kunna kontrollera ett område och ta ut de extraskatter han ville. Vasa blev de facto nästan besegrad av Dacke och slöt fred. Under vapenvilan byggde Vasa upp sina styrkor och Dacke fick allt mer problem med att styra ”upproret” under ”fredstid”. Inför vapenvilan höll även hela Östergötland att falla och Dacke kontrollerade stora delar av nuvarande Småland plus Öland.

  När Vasa senare blev än mer maktfullkomlig så deklarerade han även att all obrukad mark tillhörde kronan så man kan säga att det gick utför snabbt.

 • Hej.

  ”Dacke och hans anhängare var fria män som ville leva och försörja sina familjer och fostra sina barn i fred. Istället blev de trakasserade, bestulna, fick se sina gårdar och sin egendom brända, sina mödrar och döttrar våldtagna samt fäder och söner mördade och torterade. Nils Dacke gjorde vad som borde vara varje fri mans plikt; han spände sitt armborst och reste sig mot tyrannen. Nils Dacke ville inte ha någon nationalstat, han ville leva i fred och bruka sin jord och föda sin familj som man har försökt göra i alla tider.”

  ”Så det skulle förlåta all plundring, alla mord, alla stölder, alla regleringar och alla familjer som han förstörde? Svaret på den frågan är självklart nej.”

  Belägg för att de fick sina mödrar och döttrar våldtagna av Vasas män? Belägg för att Nils Dacke inte ville ha någon nationalstat? Vilka mord syftar du på? Vad jag läst ville Dacke bara ha bort de höga skatterna, att folket fick behålla sin religion och forna seder osv. Om detta respekterades ville de inte ha bort Vasa. Men läste något om att han önskade någon ättling till Sten Sture som ny kung. Tror det var i en Herman Lindqvist bok. Kan kolla upp.

  Mvh Per

  • @ Mikael

   Sverige hade överhuvudtaget inte varit en samlad administrativ enhet före Gustav Vasa.

   Historikern Birgitta Petrén skriver:

   ”Under våren 1542 jäste det ordentligt bland den småländska allmogen. Man ville inte finna sig i ’kung Gustavs hårda och stränga regemente’ utan såg sig om efter en ny regent. Erbjudandet gick till Svante Sture d y. I ett brev erbjöd man sig ’att årligen betala honom den skatt och de utskylder, som de årligen var pliktiga att erlägga till kronan och sina adliga herrar’. Avsändaren var Nils Dacke. Men Svante Sture var sin kung trogen och tackade nej till den småländska kungakronan.”

   Om det var en nationalstat secessionisten Dacke ville ha, så var det knappast Sverige 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *