Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Alternativa firanden

Daniel Fjellström skriver idag intressant om alternativa skäl man kan ha till att fira nationaldagen istället för kungarnas och militarismens historia.

En viktig sak Fjellström skriver om är:

Den svenska traditionen att genom långa, sega och utdragna förhandlingar hävda sin rätt går tillbaka till vikingatid. Redan då träffades människor på tinget för att lösa problem och förhandla.

Denna tradition är något som vi verkligen ska vara stolta över och liknade system har funnits på medeltida Island och på Irland. Tingen fokuserade på konfliktlösning och på att kompensera offer istället för en centralstat. Det var just dessa häradsting som Gustav Vasa försökte kontrollera när han började sitt nationsbygge. Flera landskap hade han inte så stora problem med efter som deras ting var relativt centraliserade som i t.ex. Dalarna. På det sättet kunde han ”övertala” många på en gång med skatter och nya dekret. Problemet han fick med just Småland ligger i själva namnet. Det var inte ett centraliserat landskap utan bestod istället av ett 10-tal mindre härad (Norra Möre, Södra Möre, Konga, Allbo, Kinnevald, Uppvidinge, Norrvidinge osv.) som hade häradsting.

Individen var helt klart starkare under detta system och kunde hävda sin rätt på ett annat sätt. Sen kommer man in på definitioner och för mig så får jag problem när man kallar det en svensk tradition för namnet Sverige är för mig alldeles för mycket förknippat med nationalstaten. Däremot är det en lokal stark kulturtradition i vårt område bestående av Möre-ättlingar, dalmasar osv. Men jag får nog erkänna att jag själv slarvigt ofta pratar om ”svensk” historia, kultur och traditioner. Någon som har förslag på ett bättre namn?

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

1 kommentarer till ”Alternativa firanden

 • Intressant!
  På samma sätt som statisterna har permanent lånat och förvrängt ordet liberal så kan vi nog lugnt fortsätta att kalla oss Svenskar och tycka om de blåa och gula färgerna. Men några tre kronor kommer inte pryda någonting som jag har kontroll över.
  Vår intelltuellt styve kung har ju också visat sin mänskliga sida den senaste tiden och jag förbluffas alltid över hur förbluffade massmedierna blir över s.k. ”misstag” från de som ”styr” oss. De må ha guldkantade porslinsklosetter men de gör samma bisniss som alla andra däruti.

  Kultur och traditioner är företeelser som man har växt upp med och som associeras med familj och vänner och det är väl sällsynt att staten lyckas förstöra sånt. Att dansa kring granen är svårt att beskatta….Gran eller barrskatt…

  Men visst har det hänt att staten försökt ge sig på traditioner…som när Julomudsmannen på 70-talet försökte se till att det fanns genus neutrala leksaker i affären. Rosa borrmaskiner och broderipyssel för pojkar. Jag har svaga minnen av min Småländske far som gick och svor om dumheterna.
  Julombudsmannen hade, enligt mitt minne, så det kan vara fel, 30 anställda och kan kanske betraktas som förlagan till dagens enorma genus industri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *