Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Första föreläsningen: Kapitalism

Människor använder ofta beskrivande uttryck som är helt vilseledande. När de talar om moderna industriledare och storföretagare kallar de t.ex. en man för ”chokladkung” eller ”bomullskung” eller ”bilkung”. Att de uttrycker sig på det sättet innebär att de praktiskt taget inte ser någon skillnad mellan moderna industriledare och äldre tiders feodala kungar, hertigar eller länsherrar. Men skillnaden är i själva verket mycket stor, för en chokladkung härskar inte alls, han tjänar. Han härskar inte över erövrat territorium, oberoende av marknaden, oberoende av sina kunder. Chokladkungen – eller stålkungen eller bilkungen eller vilken industrikung det vara må – är beroende av den industri han driver och de kunder han betjänar. Denne ”kung” måste behålla sina undersåtars, konsumenternas, gunst; han förlorar sitt ”kungadöme” så snart han inte längre har möjlighet att ge sina kunder bättre service till lägre kostnad än sina konkurrenter.

För tvåhundra år sedan, före kapitalismens framväxt, var en persons samhällsställning fixerad från livets början till dess slut; han ärvde den från sina förfäder, och den förändrades aldrig. Om han var född fattig, förblev han alltid fattig, och om han var född rik – som herreman eller hertig – behöll han sitt hertigdöme och den egendom som följde med det för återstoden av sitt liv.

Läs hela artikeln, av Ludwig von Mises.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

1 kommentarer till ”Första föreläsningen: Kapitalism

  • Kanon att detta finns på svenska. Denna bok är en bra enkel introduktion till Mises om man inte orkar ge sig på Human Action direkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *