Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Precisionsbombning i Tripoli, en utmaning

Striderna i Libyen fortsätter med ökad intensitet och det är svårt att avgöra vad som händer. Många (inräknat mig) har en bild av att koalitionens luftangrepp tjänar till att bereda väg för rebellernas framryckning. Högsta befälet för Natos insats i Libyen tillbakavisar detta och säger att attackernas enda syfte är att skydda libyska civila mot Khadaffis trupper.

Flera bedömare tror nu att Khadaffi planerar att dra tillbaka sina styrkor till Tripoli som han lättare kan försvara. Sociologen Abdulhadi Khalaf på centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet säger i SVD:

I storstaden Tripoli får Gaddafis trupper fördelar som de inte får i mindre städer där stridsvagnar lätt kan hittas och slås ut från luften.

– Tripoli kan bli Gaddafis Stalingrad. Där kan hans trupper döljas bland husen och koalitionen måste alltid vara säker på att de bombar hans trupper och inte bara vanliga civila invånare.

Flyganfall mot stora städer leder lätt till massivt mänskligt lidande och Abdulhadi Khalaf tror att Gaddafi räknar med att misstag ska begås så att delar av opinionen vänds till hans fördel.

– Hur många felaktiga attacker och civila dödsoffer har koalitionen råd med innan det skapas sympatier för Gaddafi? Det räcker med ett misstag av en enda pilot för att det ska bli en massaker på civila.

Abdulhadi Khalaf drar paralleller till Afghanistan där USA utfört flera felaktiga attacker som krävt hundratals civila dödsoffer – misstag som i många fall vänt befolkningen mot den utländska närvaron.

Återigen bekräftas bilden av att rebellerna och även regimstyrkorna till viss del består utav olika klaner och som lätt kan byta sida för att gynna sina egna intressen. Uppgifter gör även gällande att Al Qaida finns bland rebellerna, om det bekräftas så skulle risken snarare vara att USA utökar sin insats med eller utan FN. Det är även fortfarande oklart vad koalitionens mål med insatsen är och inga förklaringar har kommit ännu.

Imorgon träffas 35 utrikesministrar i London för att diskutera konflikten där även Carl Bildt kommer att närvara. Bildt blev som bekant häcklad för 1 månad sedan när han underströk att det var svårt att veta vilka man skulle stödja bland rebellerna, denna svårighet börjar nu visa sig tydligt för allt fler. Jag kan inte låta bli och undra vem som är Lars Ohly och Svenska Freds favoritrebell? Snart borde det väl ändå sjunka in hos fler att ett stöd för rebellerna inte är synonymt med ett stöd för civilbefolkningen.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *