Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Världsvalutans intåg

Om alla förespråkare av en statlig världsvaluta (en valuta som inte backas upp av någon ädelmetall såsom guld) skrek på en och samma gång, skulle arbetare i världens alla huvudstäder, affärscentra, högskolor och nyhetsmedier bli döva. Och ifall den globala finanseliten får som den vill kommer USA snart att börja acceptera en global kommandovaluta som utfärdats av en global centralbank.

Åberopandet av ett nytt globalt monetärt system är inget nytt. Efter att andra världskriget hade försatt världens finansiella system i kaos, samlades politiska ledare och ekonomiska gurus i Breton Woods i New Hampshire, från 1 till 22 juli 1944, för att staka ut efterkrigstidens nya ekonomiska ordning. Ekonomen John Maynard Keynes och den brittiska regeringen föreslog att man skulle inrätta en världsvaluta vid namn ”bancor”, och den amerikanska regeringen föreslog en världsvaluta vid namn ”unitas.” Men av en rad olika skäl (främst amerikansk motvilja) blev världsvalutan aldrig verklighet. Istället resulterade Breton Woods-avtalet i att den amerikanska dollarn – vars värde på den tiden var knutet till guldet – utsågs till världens nya reservvaluta. Men dollarns ställning som ohotad världsvaluta började avta i samband med dollarns frikoppling från guldet 1971. Ett nytt system uppstod: dollarn behöll sin ställning som världens reservvaluta, men nu var den inte längre uppbackad av guld, utan endast av förtroende och det faktum att olja och andra råvaror handlades i dollar runt om i världen. Sedan dess har den amerikanska staten och dess makt vuxit genom att skapa pengar via den amerikanska centralbankens inflationära förmåga, vilket har gjort dollarn allt mindre stabil och gett upphov till nya krav på att inrätta en världsvaluta för att stabilisera världens finansmarknader. Detta har i synnerhet varit fallet i samband med att marknader har imploderat.

Läs hela artikeln, av Alex Newman.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *