Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Mobil i bilen

Enligt svenska Motormännen orsakar mobilpratande 10–20 dödsolyckor varje år i Sverige. Även rapporter från USA och andra länder har påvisat ett samband mellan användandet av mobiltelefon och bilolyckor. De flesta verkar tycka att det är främst SMS som är den stora syndabocken.

Motormännen kräver lagändring och oppositionen har velat se en utredning. Men som tur är så har infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) motsatt sig ett förbud och man får motvilligt erkänna att detta är ett ovanligt klartänkt ställningstagande från en politiker. Men trots denna insikt så har nog inte ens Åsa Torstensson förstått sig på alla konsekvenser som en sådan lag skulle innebära.

Jag bor i ett land där just denna lag nyligen trätt i kraft. Somliga gjorde några tafatta försök att förhindra den genom att dra liknelser till andra farliga företeelser i förarsätet som är fullt lagliga, t.ex. att bråka med barnen i baksätet, sätta på sig läppstift, stoppa pipan eller tappa sin hamburgare i knät. Jag går dagligen till mitt arbete utefter en relativt högtrafikerad väg och det var en stor överraskning för mig när jag observerade ett helt nytt beteende i trafiken. Helt plötsligt har bilister bokstavligen börjat hoppa på bromsen och stanna till för att svara i telefonen, detta på alla möjliga platser inklusive hållplatser. Sanningsenligt så har jag inte sett någon olycka som orsakats av dessa, till synes slumpartade tvärstopp, men det dröjer nog inte länge innan en fotgängare får en riktig påringning i ryggen. Gissa om någon kommer föra statistik på dessa oförutsedda konsekvenser av ytterligare en idiotisk lag?

Det är nu ett antal månader senare och dessa mobilstopp har nu helt upphört. Numera använder alla bilister sina mobiler under bilkörning precis som förr. Nej, kanske inte precis som förr. Numera vill ju bilisterna hålla utkik efter poliser när de pratar eller SMS:ar i bilen och det medför ju naturligtvis ytterligare en uppgift att koncentrera sig på medan man kör så det kommer inte förvåna mig om nya, till synes slumpartade, olyckor börjar inträffa. De kommer att synas i olycksstatistiken, men ingen kommer att förstå orsaken – enfaldiga politiker! Förhoppningsvis slipper Sverige denna synnerligen bedrövliga lag.

One of the greatest delusions in the world is the hope that the evils in this world are to be cured by legislation.
– Thomas B. Reed (1886)

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

2 kommentarer till ”Mobil i bilen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *