Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Bortom Är och Borde

[Från Liberty, november 1988]

Professor Hans Hoppe, en relativt nylig invandrare från västtyskland, har fört med sig en enorm gåva till den amerikanska libertarianska rörelsen. I ett bländande genombrott för politisk filosofi i allmänhet och libertarianism i synnerhet har han lyckats besegra den kända “är/borde, faktum/värde“-dikotomin som har plågat filosofin sedan skolastikernas tid, och som har låst den moderna libertarianismen i ett tröttsamt dödläge. Men inte nog med det: Hans Hoppe har lyckats etablera beviset för anarkokapitalistiska, lockeanska rättigheter i ett ej tidigare skådat orubbligt slag, ett som får min egen naturrättsposition att verka nästan mesig i jämförelse.

I den moderna libertarianska rörelsen är det bara naturrättslibertarianerna som har kommit fram till tillfredställande absoluta libertarianska slutsatser. De olika falangerna av “konsekvensialister” – oavsett om de är emotivister, utilitarister, Stirneriter, eller vad som helst – har tenderat att spricka i sömmarna. Om man, trots allt, måste vänta på konsekvenserna för att kunna fatta ett fast beslut kan man knappast, i varje tänkbart fall, anta en konsekvent, hårdnackad, ståndpunkt för frihet och privat egendom.

Hans Hoppe skolades i den moderna (i detta fall, Kantianska) filosofiska traditionen, istället för den naturrättsliga, och fick sin filosofiexamen vid Frankfurts universitet. Han fortsatte sedan med en avhandling i ekonomisk filosofi för sin “andra doktorsexamen”. Här blev han en hängiven anhängare av Ludwig von Mises och hans “praxeologiska” tillvägagångssätt, samt även det system av ekonomisk teori som Mises byggde på detta tillvägagångssätt, som når fram till slutsatser som är logiskt härledda från självklara axiom.

Läs hela artikeln, av Murray N. Rothbard.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

3 kommentarer till ”Bortom Är och Borde

  • Hoppes utomordentliga bidrag som Rothbard beskriver här är tillgängligt i texten ”The Economics and Ethics of Private Property”, gratis på mises.org.

    Dessutom, vem bryr sig om vad objektivister tycker?

  • Tack för tipset Robert, Hoppe verkar ha riktigt spännande idéer.

    För övrigt, hur ser det ut för Mises Institutet, är ni på gång att ge ut någon av era översatta böcker? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *