Guldmyntfoten dör aldrig

John Maynard Keynes tyckte att han mer eller mindre hade tagit kål på guld som en penningstandard på 1930-talet. Världens stater gjorde sitt allra bästa för att hjälpa honom på traven. Det tog längre tid än de trodde. Guld som pengar överlevde ända till Nixons dagar, och det var han som slutligen utdelade det slutgiltiga, dödliga slaget. Detta var tänkt att bli slutet på guld och början på den nya härliga tidsåldern av pappersvälstånd.

Det fungerade inte som de trodde. 1970-talet var en tid av monetärt kaos. Det som var värt en dollar 1973 är idag endast värt 20 cent. Uttryckt på ett annat sätt: 10 cent är värt 2 cent, en nickel är värd en penny, och en penny är… inte värd någonting alls. Den är en bokföringsillusion som tar upp fysisk plats helt utan anledning.

Välkommen till en ålder av papperspengar, där regeringar och centralbanker kan tillverka så mycket pengar de vill utan någon gräns. Guld var den sista gränsen. När guld förkastades som penningstandard släppte den lös inflationsmonstret och Leviathan själv, som nu har svällt bortom all fattningsförmåga.

Men vet du vad? Guld har faktiskt inte försvunnit. Det är fortfarande det som används för att säkra kapital, det som alla investerare omfamnar i tider av nöd. Det är fortfarande den mest likvida, mest stabila, mest utbytbara, mest efterfrågade och mest pålitliga källan till välstånd på planeten. Det har en mer pålitlig köp-sälj-spridning än någon annan råvara som finns sett till dess värde per viktenhet.

Läs hela artikeln, av Lew Rockwell.

4 reaktioner på ”Guldmyntfoten dör aldrig”

 1. Hur fungerade det monetära systemet från och med Federal Reserves uppkomst 1913, till och med 1970? Var Federal Reserve begränsad att trycka upp dollar på så vis att guld måste utgöra en specifik andel av den totala penningmängden? Kan någon förklara lite kortfattat?

  För övrigt, vad tror ni om fastighetsmarknaden i Sverige, är det en bubbla på gång? Vad tror ni österrikare, skulle vara riktigt spännande att höra!

  Keep up the good work 🙂

 2. Björn:

  Federal reserve var endast begränsad i den mening att guld flödade ut ur landet om man tryckte ”för mycket” pengar, vilket kan tyckas vara en utmaning i en kraftigt växande ekonomi. Dollarns attraktion blev så stark att den utgjorde ett mer lockande alternativ än guld som reservvaluta för många länder (och med bonusen att den var konvertibel till guld). Det gick att ha en fast låsning till guldet och fortfarande trycka pengar.

  2 världskrig och en handfull krig mot diverse länder och syndrom senare började dollarn tappa sin kraft mot guldet; utflödet av guld blev ohållbart, Nixon ströp möjligheten att lösa in dollar till guld 1971.

  Utan att ge mig in i marknads-timing; jag tror det finns bättre saker att investera i än fastigheter just nu iaf 🙂 Så ja, det känns lite som en bubbla som ska spricka/korrigeras lite, men min kristallkula är inte senaste modellen 🙂

 3. Björn
  Ur ett internationellt perspektiv så kan man slå fast att Sveriges fasighetsmarknad inte är tillnärmelsevis så övervärderad som många andra.
  Det betyder inte att fastigheter är idealiskt ur investerings synpunkt. Guld, Silver, Palladium visar goda resultat gentemot pappers valutor och kraschar valuta bubblan som så många förutspår då kan man skratta sig lycklig om man har guld eller silver.
  Dessutom bör man nog separera Jordbruksfastigheter från ekvationen eftersom vad som än händer så behöver människor äta och fri marknads gurun Jim Rogers uppmanar ofta sina anhängare att köpa en traktor.

 4. Måste göra lite reklam för en nyhetskanal som jag har njutit av under många år:

  http://www.financialsense.com

  (Klicka på NEWSHOUR för radioprogrammet)

  Nyheter, artiklar, analyser och intervjuer med intressanta personligheter; Jim Rogers är tex omtyckt gäst på programmet. Stort arkiv att lyssna och läsa igenom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.