Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Chomsky och ekonomin

Bortsett från Noam Chomskys arbete som lingvist är han också en framstående kritiker av amerikansk utrikespolitik, den korporativa staten och det mediala etablissemanget. Det finns mycket att kritisera inom dessa områden, vilket Chomsky också gör outtröttligt. Faktum är att han är så pass kritisk att vi oundvikligen ställer oss frågan: ”Vad är egentligen Noam Chomsky för?” Det är svårt att urskilja detta från hans essäer och kommentarer som är fyllda till bredden av analyser och kritik.

Varför ska vi då bry oss om vad Chomsky, eller någon annan kritiker för den delen, förespråkar? Helt enkelt för att om vi blir av med det som kritikern kritiserar och sedan ersätter det med det som kritikern förespråkar, kan det faktiskt riskera att bli värre! Detta i sig rättfärdigar förstås inte status quo; det innebär bara att vi förkastar ett visst alternativ för status quo.

Det visar sig vara svårt att räkna ut vad Chomsky egentligen förespråkar. Han talar helt enkelt inte så mycket om det. Han gillar inte det samhälle vi har nu. Han är emot stalinism och fascism. Han avskyr det libertarianska alternativet till den nuvarande regimen, vilket han kallar för “amerikansk libertarianism”. Så han förespråkar inte en minimal stat, anarkokapitalism, eller marknadsekonomi.

Läs hela artikeln, av James Ostrowski.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

1 kommentarer till ”Chomsky och ekonomin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *