Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Kapitalismen – ett ideal

På senare tid har kapitalism och globalisering allt oftare nämnts i media–sällan i positiva ordalag. Ständigt kommer anti-kapitalister, anti-globalister och protektionister till tals och definierar begreppen och sätter ingångsvärdet i samhällsdebatten. Debatten har i och med med detta fått slagsida och har i det väsentligaste näst intill kantrat. Den allmänna debatten kring kapitalism och globalisering–centrala begrepp i vårt moderna samhälle–behöver en motpol till de element som hittills haft monopol på problemformuleringen.

Den metod kapitalismens fiender haft har varit högst påtaglig i de våldsamma upplopp som ägt rum vid världshandelsorganisationen WTOs möten i Genua, Göteborg och Seattle. En våldsam strategi, som i media fått mycken uppmärksamhet och på nytt gett bränsle till debatten om kapitalismens egenskaper. Dessvärre har vänstern här fått stå oemotsagd, vilket lett till att anti-kapitalisters definition av begreppet kapitalism har blivit rådande.

Den snedvridna debatten har kommit att omvärdera felaktiga påståenden och halvsanningar till näst intill fakta, och med vissa mediers hjälp har de repeterats tills de blivit sanningar. Det krävs en kraftsamling för att återigen lyfta debatten och föra en konstruktiv argumentation om kapitalismens fördelar och brister.

Läs hela artikeln, av Per Bylund.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

8 kommentarer till ”Kapitalismen – ett ideal

 • Jag kan inte ta åt mig äran att ha kommit på det själv, men jag kan ju iaf föra det vidare.
  Kapitalism existerar inte i den form som den är definierad.
  De yttersta s.k kapitalisterna, dvs familjerna Rotschild m anhang har monopol. Ingen fri marknad där inte.
  Som dom själva sa när dom ”uppfann” FED 1912 o bildade roffarsyndikatet 1913, av en händelse innan första världskriget kom igång så lägligt.
  ”Competision is a sin”
  Samma pack ”uppfann” ju även den s.k. motpolen kommunism några år tidigare.
  Iaf jag vet vilka mänsklighetens fiender är.

 • Sverker

  Förstår inte på vilka grunder du säger att Rothschild med anhang är de ”yttersta kapitalisterna”. Kapitalist har ingenting med din personliga förmögenhet att göra. En kapitalist är helt enkelt en person som förespråkar kapitalism, det kan vara vem som helst. Städare eller VD. Rik som fattig.

  Kapitalism är inget annat än ett ekonomiskt system som bygger på frihandel och fria marknader. Monopol är som sådant inte oförenligt med kapitalism. Om en aktör är så mycket bättre än alla andra att den slår ut alla på marknaden så får den monopol. Det är förstås mycket svårt, nästan omöjligt, och även om man uppnår monopolställning är det väldigt svårt att hålla kvar den på en fri marknad.

  FED har ingenting med kapitalism att göra, precis lika litet som någon annan centralbank eller annat statligt monopol/oligopol. Det verkar som att du har en väldigt felaktig bild av vad kapitalism egentligen är. Det är du tyvärr inte ensam om.

 • Kaj
  Jag har alltid förutsatt att en kapitalist är en ägare av kapital (produktionsmedel),inte nödvändigtvis en förespråkare av kapitalism. Å andra sidan kanske jag märker ord för jag kallar mig ju kapitalist då jag förespråkar detta. Dagens superrika kapitalister verkar dock inte alls vara för kapitalismen, de gillar corporativism fast de kallar nog det själva hellre för ”socialt.. bla bla nånting”.

 • Som sagt, hur rik du har spelar ingen roll, det är inte ditt bankkonto som avgör om du är kapitlist eller inte. Det finns hur många miljardärer som helst som är allt annat än kapitalister. George Soros är väl ett bra exempel.

  Kapitalism är ett ekonomiskt system. Den som förespråkar detta ekonomiska system är kapitalist. Vad du äger eller inte äger är fullständigt irrelevant. Inte behöver du ju vara en utfattig arbetslös för att vara socialist heller. En racist är för racism. En socialist är för socialism. En kommunist är för kommunism. En korporativist är för korporativism. En liberalist är för liberalism. Ingen av dessa -ismer och -ister har någon koppling till individens förmögenhet. Varför blir individens förmögenhet plötsligt relevant när man talar om kapitalism? Kapitalism = kapitalist. End of story.

  Förstår inte varför det här är så svårt. Rika företagsägare och ledare som har hoppat i säng med staten, förespråkar diverse statliga interventioner och åtnjuter diverse statliga privilegier är inga kapitalister.

  Man tappar faktiskt allt hopp om världen när TILL OCH MED DET HÄR måste förklaras om och om igen i all oändlighet. Om DET HÄR är för svårt att greppa, då har nog mänskligheten ingen chans överhuvudtaget.

 • Kaj, jag köper dina argument. Det är bara det att när man t.ex. hör ”allt är kapitalisternas fel” så åsyftas det ju oftast på rika bankirer och fabriksägare. I det allmänna medvetandet är det nog så att kapitalist kan betyda flera saker. Själv säger jag aldrig att jag är kapitalist till folk för jag har ingen aning om vad de lägger i begreppet, kan ju vara att jag vill ”suga ut” arbetare etc etc.

 • Så sant så sant, Patrik. En av våra svåraste uppgifter är att få bort alla villfarelser som förknippas med kapitalism och kapitalist. Blådåren Michael Moore gjorde oss sannerligen inga tjänster med sin film. Något av det värsta skräp jag någonsin sett.

 • För att kapitalismen verkligen skall kunna få positiv respons så krävs det kanske att ökad produktivitet genom att automation leder till lägre arbetsktaftsbehov och därmed låga priser. Det som då krävs är att produktivitetsökningar och minskat mänskligt hanteringsbehov sker längs hela flödet från naturresurser till användarnas ibruktagande. Det största genomslaget vore kanske om det på något sätt gick att torgföra att bygg- och boendekodtnaderna successivt och steg för steg bör kunna sänkas för dem med de lägsta inkomsterna. Kanske genom att olika team på olika platser visar en relativ mångfald av videoinspelade exempel som läggs ut på nätet. Detta är något som jag från och till funderat på och försökt diskutera under de senaste 20 åren utan att få någon nämnvärd respons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *