Regeringskansliet ljög om USAs övervakning

I ännu en present ifrån WikiLeaks hävdar Dokument inifrån att Regeringskansliet känt till USAs övervakning i Sverige.

Föga förvånande har antagligen Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask känt till detta och ljugit. Man har även velat hålla samarbetet informellt för att det inte ska hamna i riskdagen.

I dokumenten som har läckt finns även information och omdömen om Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Ett intressant utdrag:

Statsminister Fredrik Reinfeldts besök den 15 maj är ett tillfälle att på viktiga områden stärka banden med en svensk regering som är relativt nytillträdd, och mer benägen än sin föregångare att samarbeta med USA. Reinfeldt hör till en ny politisk generation och är inte bunden till den USA-kritiska traditionen”, skrev ambassadören.

President Bush fick också rådet att tacka Reinfeldt för Sveriges utmärkta insatser i USA:s krig mot terrorismen, men Bush fick också rådet att tacka för insatserna i enrum

Uppdaterat: Intressant första SVT länken försvann se även Expressen | Aftonbladet | Nyhetspressen | SVD | Nyheter24 | DN.

Tydligen skulle Dokument inifråns dokumentär sänts idag 20.00-20.45 på tvåan:

Dokumentär. Nya dokument läckta via Wikileaks avslöjar kontroversiella kontakter mellan Sverige och USA. Även 06/12 i SVT1, 09/12 i SVT2 och 11/12 i SVT2.

Någon som såg den? Avsnittet går inte att hitta på SVTplay just nu.

På Nyheter24 kan man nu se det klipp som fanns på SVT tidigare:

Dela för frihetens skull

6 reaktioner på ”Regeringskansliet ljög om USAs övervakning”

  1. Profilbild

    Den första länken går nu till en nyhet om apotek. Vet du var nyheten om att regeringskansliet kände till USA:s övervakning är publicerad nu?

    mvh

  2. Profilbild

    Jag såg större delen av inslaget i Dokument inifrån. Även om den kvinnliga journalisten gör ett tämligen taffligt intryck så är det oerhört allvarliga uppgifter som framkommer. Representanter från utrikesdepartementen har gjort informella överenskommelser med amerikanska regeringsrepresentanter gällande övervakning av svenska medborgare för att undvika kritik och granskning från riksdagen. Detta är bland de allvarligaste incidenterna någonsin i den svenska inrikespolitiken enligt min mening.

  3. Pingback: Tweets that mention Regeringskansliet ljög om USAs övervakning « Ludwig von Mises Institutet i Sverige -- Topsy.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *