Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Albert J. Nock om ekonomisk frihet och staten

Följande är ett utdrag ur boken Memoirs of a superflous man, av Albert J. Nock, och behandlar begreppet ekonomisk frihet.

Om en regim av total ekonomisk frihet skulle etableras, skulle samhällelig och politisk frihet följa med automatik; och tills det etableras kan varken samhällelig eller politisk frihet existera. Och här får man en första syn på orsaken till varför staten aldrig kommer att tolerera etablerandet av ekonomisk frihet. I en anda av rent medvetet bedrägeri kommer staten alltid, vid vilken tidpunkt som helst, att erbjuda sina medborgare ”fyra friheter”, eller sex, eller vilket nummer som helst; men den kommer aldrig att låta dem ha ekonomisk frihet. Om den tillät det skulle den skriva under sin egen dödsdom, för som Lenin poängterade, ”det är nonsens att ha någon sorts förespegling om att man kan förlika staten med frihet”. Vårt ekonomiska system är vad det är, och staten är vad den är, och alla massans ord om ”det fria folket” och ”de fria demokratierna” är enbart obscena pajasfasoner.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *