Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Allmännyttans villfarelse: Libertarianer och nationellt försvar

Av någon anledning tenderar libertarianer, inklusive Ayn Rand, att falla för icke-logiken kring allmännytta och därför avvisa anarkismen som en livskraftig samhällsordning. Det kan dock inte bli mer fel än så. Allmännytta är inte ett problem på en fri marknad – det är bara ett problem på en reglerad sådan. Faktum är att den logik som utgår ifrån att identifiera förekomsten av allmännytta baseras på felaktiga antaganden.

Allmännytta definieras som varor eller tjänster som är icke-konkurrerande och icke-exluderbara, d.v.s. ”motsatsen” till privata varor, som är både konkurrerande och exkluderbara. Det som är konkurrerande är begränsat när det gäller konsumtion, vilket innebär att ditt användande av varan minskar andras tillgång till detsamma. Det som är exkluderbart kan ”skyddas” från andra genom utestängning, d.v.s. om jag har något och vill använda det kan jag lätt se till att du inte kan få det. Med andra ord, de konkurrerande och exkluderbara privata varorna är kakor som du inte både kan äta och ha kvar. Från det följer att allmännytta, som privata varors raka motsats, är kakor vi alla kan äta och ha på samma gång.

Läs hela artikeln, av Per Bylund.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *