Vad är rättvisa priser?

Vi har alla konstiga och motsägelsefulla önskemål gällande vad priser borde vara. Vi är upprörda över vad som händer med priset på bensin och mat. Vi tycker inte att de borde gå upp. I reella termer vill vi att de ska sjunka, och de har sjunkit under de senaste 15 åren. Det är väl bra, eller? Det är så världen borde fungera.

Men bostäder, det är tydligen något helt annat. När priserna faller flippar folk helt ut. Det är som världens undergång. Hur är det möjligt att mitt eget hem skulle kunna sjunka i pris?! Det är inte så världen borde fungera. Alla vet att huspriser är menade att gå upp upp upp, hela tiden, utan undantag, i det oändliga.

Detsamma gäller med aktier. Vi vill öppna webbsidan som listar våra portföljer och se priserna bli högre och högre hela tiden. När de faller flippar vi ut och kräver rättvisa.

Men låt oss stanna upp och begrunda hur märkligt detta är. Vilken sorts världsteori insisterar på att hus och aktier alltid går upp i pris, medan bensin och spannmålspriser alltid sjunker? Det är faktiskt obegripligt. Ett pris sätts inte av en naturlag, och prisrörelser är inte heller menade att följa ett förinställt mönster som stjärnornas rörelse. Priser är inget annat än bytesrratios – punkter där köpare och säljare kommit överens. De återspeglar många faktorer, och ingen av dem är bestämda delar av universum.

Läs hela artikeln, av Jeffrey Tucker

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *