Biljettspekulanten

En biljettspekulant är någon som köper billigt och säljer dyrt för att göra snabba vinster, och detta är ett beteende som allmänheten ondgör sig över.

Orsaken till detta är lätt att förstå. Tänk dig en teaterbesökare eller ett sport-fan som strax före den stora tillställningen ankommer och finner, till sin bestörtning, att han måste betala 50 dollar för en 10-dollarsplats. Han tror att de hutlösa priserna bestäms av biljettspekulanterna, som köper biljetter till det normala priset, och sedan medvetet undanhåller dem tills folk är så desperata att de är villiga att betala vilket pris som helst. En ekonomisk analys kommer dock att visa att denna fördömelse är orättvis.

Varför finns det en spekulationsmarknad för biljetter? En nödvändig förutsättning för att detta ska existera är en fast och oföränderlig tillgång på biljetter. Om tillgången kunde ökas med ökad efterfrågan skulle biljettspekulanten helt och hållet försvinna. Varför skulle någon köpa biljetter på spekulationsmarknaden när man skulle kunna köpa ytterligare biljetter direkt från arrangören till det tryckta listpriset?

Läs hela artikeln, av Walter Block.

Dela för frihetens skull

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *