Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Vänsterns luftslott

Det har varit mycket snack om diverse förslag som har kommit från VPK den senaste tiden, bland annat om 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, och liknande. I Expressen kan vi läsa om några andra förslag som har förts fram. Även om de redan debatterade förslagen om ex. arbetstidsförkortning osv. är underhållande och saknar verklighetsförankring, anser jag ändå att förslaget att aveckla allt inrikesflyg söder om Sundsvall, och förslaget att staten ska forska på och tillverka luftskepp (ja du läste rätt), tar priset. Luftskeppen då, antar jag, är tänkt att ersätta flyget.

Tydligen finns det många fördelar med luftskepp. De kräver inga flygplatser (ok?), tar sig fram inom hyggliga tider (hyggliga?), och de erbjuder större komfort än konventionella flygplan (hur motionsläggaren kan veta detta är för mig en gåta).

Samma personer som för fram detta förslag skriver vidare att de ”anser att hela bankväsendet bör förstatligas rakt av”. Tänker inte gå in på en lång utläggning om varför de trots allt faktiskt är närmare sitt mål att förstatliga bankerna än de tror och vet, men det kan ju vara värt att poängtera att även om varenda bank i hela Sverige var helt fri från statliga regleringar, skulle bankerna mer eller mindre ändå vara kraftigt påverkade av staten så länge det finns en centralbank. I dagsläget kan man väl snarare se alla ”privata” banker som centralbankens underavdelningar.

Läs även:
Guld och papper – Ludwig von Mises
Anarki i luften

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

2 kommentarer till ”Vänsterns luftslott

 • Så om jag blir medlem i Moderaterna och lägger en motion om en proletariatets diktatur, kan jag raljera över moderaterna lika mycket som du gör över Vänsterpartiet nu?
  Sen så är väl sextimmars arbetsdag knappast orealistiskt, Toyota i Göteborg har använt sig av det i snart tio år, de tjänar pengar som aldrig förr. Men det vore väl hemskt om något som Vänsterpartiet föreslog verkligen fungerade, det skulle ju faktiskt betyda att vi har rätt i en fråga. Vem vet vad det skulle leda till? Kanske att vi har rätt i flera saker! Hemska tanke!

 • ”Så om jag blir medlem i Moderaterna och lägger en motion om en proletariatets diktatur, kan jag raljera över moderaterna lika mycket som du gör över Vänsterpartiet nu?”

  För det första förstår jag inte riktigt vad du menar; försöker du antyda att någon moderat på något sätt infilitrerade VPK och lade fram några knasiga motioner för att få VPK att framstå i dålig dager? Intressant och fantastiskt rolig historia isf. Nu tror jag förvisso inte du menar det, och jag tror inte heller det är sant. Förstår dock inte vad du menar.

  För det andra, du kan raljera precis hur mycket du vill. Jag kommer sannolikt till och med läsa det, hålla med, och skratta lite. Sen är jag varken moderat eller stöder den sittande alliansregeringen, väldigt långt därifrån. Kanske är följande av intresse för dig:
  Österrikisk och marxistisk klassanalys
  eller
  Liberal klassanalys

  Gällande sex timmars arbetsdag. Nu är det så att jag inte har något emot att folk jobbar sex timmar om dagen, eller 4, eller 10. Och det är jättebra att Toyota i gbg gör det, grattis till dem!

  Jag är för frihet och emot våld och tvång. Jag vill inte tvinga alla företag att ha sex timmars arbetsdag, på samma sätt som jag inte vill tvinga företag till 8 timmars arbetsdag heller.

  I den mån du är för fria villkor på arbetsmarknaden, där företag själva kan bestämma hur långa arbetsdagar de har, utan hot, våld, tvång och påtryckningar från vare sig stat, fack eller någon annan, står vi på samma sida. Om det är så att sex timmars arbetsdag är vida överlägset allt annat är det förmodligen detta som kommer väljas i det allra flesta fallen. Jag tror dock inte detta är fallet idag (även om det möjligen kanske kan bli det i framtiden).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *