Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Idéers makt

Dagens artikel, med titeln Slaget om idéer, är ett utdrag ur boken Socialism, skriven av Ludwig von Mises och publicerad 1922. Boken avhandlar och förkastar hela den socialistiska idén (både sociologiskt och ekonomiskt), och visar att ett socialistiskt samhälle inte är ett hållbart system.

I boken Human Action, publicerad 1949, skriver Ludwig von Mises att,

”[e]tt samhälle som väljer mellan kapitalism eller socialism väljer inte mellan två samhällssystem; det väljer mellan samhälleligt samarbete eller samhällets upplösning. Socialism är inte ett alternativ till kapitalism; det är ett alternativ till alla system i vilka människor kan leva som mänskliga varelser”
– Ludwig von Mises, ”Human Action”

Boken (Socialism) var tänkt att kritisera hela den socialistiska idén och visa att den var ohållbar, att den inte på något sätt kunde leda till mer välstånd eller att den var mer rättvis än den kapitalistiska samhällsordningen. Mises menade att det enda sättet att vända samhället från socialism var genom att attackera själva grundidén och visa att den var falsk. När väl folk insåg detta skulle de vända socialismen ryggen, och vända sig till liberalismen som den enda konsekventa och hållbara idén.

Hans-Hermann Hoppe ekar också denna andemening när han skriver att,

”[h]istorien bestäms slutligen av idéer, sanna som falska, och idéer kan, i alla fall i teorin, förändras nästan ögonblickligen.”
– Hans-Hermann Hoppe

Personligen kan jag ibland känna stor misstro till just utsikterna att lyckas med detta. Om det stämmer att det är detta som måste göras är det sannerligen ett väldigt omfattande arbete, att konvertera den stora massan från en tro på tvång och socialism till en tro på frihet och liberalism (förstådd som klassisk liberalism, libertarianism), och då kan man behöva lite inspirerande ord att hjälpa en på vägen.

”Alla bär upp en del av samhället på sina axlar. Ingen får sitt ansvar avlastat av andra, och ingen kan hitta en trygg väg för sig själv om hela samhället är på väg mot förstörelse. Därför måste alla, för sitt eget bästa, kraftfullt kasta sig in i den intellektuella kampen.”
– Ludwig von Mises, ”Socialism”

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

Svenska frihetskämpar, förena eder! Bli Patreon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *