The badkar got personal

0 Författare:
Publicerades 2017-06-27 19:29

Undrar du också varför badkarsolyckor, trots att de är vanligare än lastbilschaufförer som medvetet kör över tonåringar på Drottningatan, inte upprör folk lika mycket?

Föreställ dig två scenarion. I det ena drar en jordbävning ner ditt hus över dig. Du och din familj hamnar på sjukhus. I det andra invaderar ett gäng kriminella ditt hus, klår er, snor era saker och bränner ner huset. Huset är borta, och ni är på sjukhus.

Resultatet är detsamma i båda scenarior. Men i din inre värld målas ändå olika konsekvenser upp. Jösses vad irrationellt!

Den mänskliga reaktionen, som naturligtvis är evolutionärt/biologiskt betingad, är inte densamma. Någonting annat vore befängt, hur skulle det annars vara, ska vi förhålla oss till varandra som om vi vore badkar?

Människor är sociala varelser, vår evolution har i mångt och mycket bestått av att anpassa oss, inte efter naturen, utan efter andra människor.

Likaledes är det skillnad på att få mat från sin mamma, som ömt stryker din panna, och på att sitta på en paradisstrand där en havsbris rufsar ditt hår medan mangofrukterna trillar ner i knät på dig. Du får mat, och din hjässa får taktil stimulans. Men är det samma sak?

Non.

Förstår man att människor omöjligen kan agera på något annat sätt än socialt så förstår man mer, och det irrationella i att badkarsolyckor inte upplevs som farligare än terrorister, framstår genast som mindre irrationellt. Företeelserna kanske går att sortera i ett excel-ark efter allvarsgrad. Men det är inte företeelser av samma klass.

Föreställ dig nu två scenarion till. I det ena hör du talas om att i ditt hemland Pakistan är det troligare att du dör av badkarsolyckor än drönarattacker (vilket med största sannolikhet är sant). I det andra har du dragit ur ditt huvud ur arslet och förstår att den typen av snack är debilt.

Lyfter man knytnävarna får man vara beredd på en pungspark. Drönarbombar man, eller i övrigt regimintervenerar i Mellanöstern i många decennier – så underblåser man konsekvenser som vida överstiger världens genom tiderna samlade badkarsincidenter.

Shit is personal.


Svensk skola: 175 år av ofrihet – Rickard Dahlin – Freedomfest 2017

0 Författare: ,
Publicerades 2017-06-25 13:17

Det är ett rent nöje att få presentera ett av de många uppskattade föredragen från årets FreedomFest Stockholm​. Rickard Dahlin​ om den svenska skolans ofria framväxt. En mer uttömmande redovisning av statliga knasigheter får man leta efter. Mycket intressant och märkligt nog: underhållande.

Vi kommer intervjua Rickard i Radio Mises. Har ni frågor till honom, skicka dem till oss. Antingen här på Facebook eller till radio@mises.se. Vill ni vara riktigt duktiga kan ni läsa in frågor och skicka till oss. 🙂

Rickard Dahlin är utbildad och verksam lärare strax norr om Stockholm. Han har skrivit forskningsuppsatser om lärarlöner och skolresultat baserat på Mises och Friedmans teorier. En av hans insikter är att skolresultat på sin höjd förbättras marginellt med ökade resurser. Rickard Dahlin är också erfaren ordningsvakt.

Tack till Björn Westerberg / bubb.la för bild på Rickard.


Den Anarkistiska Eddan

0 Författare:
Publicerades 2017-06-22 13:28

”Far, du må vara en frejdad konung, men ont har du vållat och stor olycka, med eld har du härjat furstars hem där ingen skada eller skam du lidit”, så lyder en vers i Den Poetiska Eddan.

Var och en är furste i sitt eget hem och var och en har vi härjats utav en konung som vi inte vållat någon skada men vars skoningslösa aptit för att starta eldar har fört med sig stor olycka i människors liv.

Jag talar givetvis om individens ohälsosamma förhållande till staten. Ett förhållande som skulle tagit slut för längesen om det inte vore för våld och hot om våld.

Men det är likväl den käraste våldsverkare vi har och känner till, som förvarar oss tryggt på natten, utkämpar våra strider och bevakar våra liv i detalj för att förebygga minsta felsteg. Av omsorg såklart.

Liksom forntida gudar sitter staten upphöjd på sin tron. Den är moder och omsorgsgivare, den är fader och försörjare, men den är också lurendrejare, liksom Loke, vilket tonas ner.

Det sägs att man håller honom kedjad i en grotta någonstans, med en orm vars gift ständigt hotar att ta hans liv.. men detta är såklart en berättelse för småbarn. Verklighetens Loke sitter där Oden sitter. Det är den djupa staten, men också människans inneboende törst efter makt och status.

Vi offrar villigt våra liv inför värdegrundens altare så att Gudarna kan hålla solens vagn i trim och hästarna Morgontidig och Den Mycket Snabbe ifrån vargen Skolls käftar.

Genom att offra i form av skatt och begå vissa riter vi kallar lagstiftning, så hjälper vi alltså staten att skjuta upp Ragnarök.. en dag till.

Men om sanningen ska fram, och det kommer den alltid förr eller senare, så är det Gudarna vars handlingar leder fram till Ragnarök. Det är förutbestämt så utav några tidiga häxor med nål och tråd.

Män och kvinnor med gåvan att se frihetligt på saker och ting har också sett detta och därför valt att klippa tråden. Kanske är du en av dem.. eller kanske så leds du ännu i mörkret. Men ett uppvaknande får hellre komma sent än aldrig. Du kan välja att andas ny luft eller att vara fast i det förgångna. Det enda som krävs är något så tillsynes enkelt som ett eget val.. att se med öppna ögon.


Jesper Holmberg driver podcasten Klassiska Förbundet tillsammans med Staffan Andersson. Lyssa på mer av deras material på deras Soundcloudprofil.


”Jag vill att ni kallar mig Rambi”

4 Författare:
Publicerades 2017-06-21 09:30

På mellanstadiet hade vi en tjej som en dag bad om att få hålla en liten föreläsning för klassen – något som ivrigt uppmuntrades av vår lärarinna.

Sagt och gjort ställde hon sig vid svarta tavlan och började förklara att hon inte alls kände sig som en Lina, utan framgent ville bli tilltalad med namnet Rambi. Hon skrev upp det på tavlan. Nervös.

Rambi.

Detta skulle vi förstå var i inspiration från Rambofilmerna med en tip of the hat åt Disney-Bambi. Styrka och urkraft i kombination med sockersöt oskuld inför världen, kanske.

Rambi

Vad jag minns så satt vi tysta och accepterade smått besvärade att försöka minnas att kalla henne Rambi. Hon var inte särskilt krävande, när vi glömde bort, korrigerade hon oss helt lugnt. Jag minns att jag provade att kalla henne Rambi, och att det kändes fullkomligt barockt. Vad jag vet slog det aldrig över, det skedde aldrig att hon blev retad för detta, det var inga av de mindre empatiska klasskamraterna som demonstrativt överanvände eller retfullt intonerade hennes hittepå-namn. Det var ingen som tänkte att här är det någon som bara ber om att bli retad. Det vore som att sparka på någon som redan ligger.

Däremot undvek vi nog tilltala henne vid namn. Det kändes för vrickat. Vi kanske till och med i minskande utsträckning tilltalade henne överhuvud taget. Inte av elakhet, tror jag, utan för att det tog emot och kändes obekvämt att delta i hennes fantasi.

Tänk om vår lärarinna hade tvingat oss att tilltala henne och umgås med henne och kalla henne Rambi, under hot om utskällning. Tänk om Lina hade gått till vår lärare och våra föräldrar och sagt att “jag blir inte bjuden till kalas längre, eftersom folk är Rambi-fobiska”. Tänk om hon hade fått aktivt vuxet stöd för sin rätt att tvinga på sin fantasivärld på sina klasskamrater. Hade det hjälpt henne ta sig an världen på ett fruktbart sätt? Eller hade hon bara sjunkit djupare in i någon slags parallell verklighet där hon är ett permanent offer för elakartad diskriminering? Som tur är skedde inga av dessa saker utan Lina lystrade snart nog till sitt av föräldrarna givna namn igen.

Relaterat: I Kanada har lagstiftning formulerats som innebär att man på sikt kan bli lagförd om man inte tilltalar människor som identifierar sig som icke-binära, med särskilda pronomen. Kommer denna lagstiftning hjälpa de som faktiskt är icke-binära? Eller kommer den bara skapa klyftor och kanske leda till ännu värre diskriminering än vad som annars vore fallet – eftersom att associera sig med icke-binära, och därefter råka snubbla på tungan, skulle kunna innebära böter?

Dela upp er i grupper och diskutera, men glöm för Guds skull inte bort att informera varandra om era pronomenpreferenser.

(Lina hette inte Lina i verkligheten)


Mises Ljud: Nu kan du börja lyssna på mises.se

6 Författare:
Publicerades 2017-06-17 11:55

Idag lanserar vi Mises Ljud. En podcast där du kommer att kunna lyssna på artiklar från Ludwig von Mises-Institutet i Sverige. För dig som inte kan utbudet på mises.se utan och innan kan vi berätta att våra artiklar ofta handlar om ekonomi; såväl österrikisk som keynesiansk, och om filosofi; frihetlig likväl som sådan som gillas av tyranner. Artiklarna handlar ofta om vår historia och om vår samtid, vilka båda rymmer såväl mycken galenskap som många under.

Vårt numera mycket stora bibliotek handlar även om beredskap, om våra barn, om utbildning, om skolan, om kultur, och om mycket annat.

Projektet Mises Ljud har legat och grott ett tag på institutet, men nu är det alltså dags att berätta om det. Räkna med att utgivningstakten kommer vara ryckig till en början. Du kan hjälpa till att jämna ut den genom att läsa in dina favoritartiklar och sända dem till oss på ljud@mises.se. Berätta om du vill att det skall framgå vem som är inläsare. Och även om du inte läser in: använd kommentarsfältet för att föreslå vilka artiklar som du tycker är extra värda att ha i ljudformat.

Mises Ljud bor på Soundcloud, och kan även hittas där poddar finns™. Skriv till oss om du inte hittar Mises Ljud där du gärna hittar poddar.

Första avsnittet är Trajanus Guld, författad och inläst av Jon Nylander:

Vilket nästa avsnitt blir är inte riktigt avgjort än, men chanserna att det är något av och/eller med Simon Gustafsson, a k a, Poesi för Ankor, är hyfsat höga. Efter det? Vem vet, men det ryktas om att Martin Eriksson, of Bubb.la fame, läst in delar av En lärdom. Visst vill du väl lyssna på ett smakprov av det?

Vill du veta mer om Mises Ljud? Passa på att ställa frågor i kommentarsfältet eller mejla till ljud@mises.se redan idag. I morgon intervjuas Jon Nylander i Radio Frihetligt och dina frågor kan då utgöra material för den intervjun. Det som Jon inte vet om Mises Ljud är knappt värt att veta.


Bylund talar på libertariansk världskonferens

0 Författare:
Publicerades 2017-06-16 10:15

Per Bylund, senior fellow här på Mises.se, är inbjuden att tala på den världsomspännande libertarianska organisationen Liberty Internationals världskonferens i Puerto Rico i augusti. Titeln på anförandet är ”The Unrealized: Even libertarians don’t understand how destructive regulations are”.

Liberty International hette tidigare International Society for Individual Liberty och har anordnat sina årliga världskonferenser på olika platser sedan 1982. Konferenserna brukar ha över 100 deltagare från hela världen och merparten av dem är givetvis anarkister snarare än mini-etatister. (Studenter betalar reducerad konferensavgift.) År 1986 anordnades konferensen i Stockholm – den enda av världskonferenserna som mötts av motdemonstrationer.


Kreativ förstörelse sänker värdet på taximedaljongen

3 Författare:
Publicerades 2017-06-15 13:23

Har ni sett hur taximonopolets medaljongpriser korrigeras i respons till delningsekonomins taxitjänster? Ungefär så här:

Får det lov att vara en medaljong?

När jag jobbade på krog i Göteborg på 1990-talet brukade jag och mina arbetskamrater åka ”svarttaxi”. Det var ett gäng privata chaufförer som specialiserade sig på köra hem restaurangpersonal som jobbade sent på helgerna när det kunde vara svårt att få en ”vanlig bil”. Privatchaufförernas regler varierade men var konsekvent mer generösa än monpoltaxi. Jag minns att vi kunde spela vilken musik vi ville, de hade inget emot att stanna vid en nattöpen korvkiosk för ett nattamål och det var OK att ta med sig en öl i bilen. Dessa taxientrepenörer tog mindre betalt, var mer pålitliga än monopoltaxi, var tillgängliga fler timmar på dygnet och kunda anlitas direkt.

Jag hade även bekanta som drev registrerade taxibolag som, den lagliga ytan till trots, ibland körde svart så det yrde om det. Speciellt när de behövde extra tillskott till semestern, båten, bilen, en oväntad räkning, eller vad det nu var. Många chaufförer hade andra jobb i veckorna men körde taxi på helgerna för att dryga ut kassan med en kompensation de kunde behålla.

Kanske tänker du som jag: Vore det inte bättre om barriärerna revs, så att taxitjänster kan att utvecklas och specialiseras efter den efterfrågan som finns i en fri frivillig marknad?

Min pensionerade far har i 4-5 år kört Uber på deltid i San Francisco. Eftersom han kör en stor stadsjeep och är van vid att köra sin mamma som är delvis rörelsehindrad av gammal ålder, så tar han sig gärna an andra rullstolsbundna och rörelsehindrade. Han profilerar sig även för flygresenärer för större familjer som i annat fall hade behövt beställa en specialbil ifrån stadstaxi vilken oftast behöver förbeställas flera timmar i förväg, eller åka i två bilar. Han erbjuder kylt vatten och har tilltugg i bilen till sina passagerare.

Inom en snar framtid hoppas jag på en helt decentraliserad taxiaffärskultur där det står enskilda förare att fritt själv sätta priser, betalningsmedel (kryptovaluta, etc.) och villkor genom en mobil app.


97: Joakim Book

1 Författare:
Publicerades 2017-06-11 23:47

Vi samtalar med Joakim Book om hur han under en lång vandring i Sydamerika fann sitt kall i livet: att studera nationalekonomi för att kunna förstå världen. Blev antagen till Adam Smiths universitet i Glasgow. Besvikelsen när han väl började studera vanlig nationalekonomi: “Något måste vara fel här”. Glädjen och räddningen när han slutligen fann österrikisk ekonomi. Nu summer fellow på Mises-institutet i Alabama och studerar deflation. Vad mer kan en människa önska?

Följ Joakim Book på hans blog: http://joakimbook.blogspot.se/ och här på Misesinstitutet: http://www.mises.se/?authors=joakim-book

Studera även ingående Riksbankens förklaring till varför inflationsmålet bör vara just två procent: http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationsmalet/


Missa inte Coraxconf 28-30 juli på Malta!

0 Författare:
Publicerades 2017-06-10 15:28

Misesinstitutet älskar bubb.la. Vi är oerhört glada över denna sofistikerade partner i kampen för friheten.

Med sin start som nyhetsaggregator med libertariansk inriktning har initiativet utvecklats till att allt mer producera eget innehåll, och har knutit en mängd duktiga människor till sig. Radio bubb.la är idag stapelvara bland svenska libertarianer och frihetsvänner. Vi på Misesinstutet uppskattar särskilt deras ekonomispecial – som är insatt och underhållande.

I år organiserar bubb.la för andra gången Coraxconf, och bara talarlistan borde få hjärtat hos vilken seriös libertarian som helst att slå minst ett extra slag. La piece de resistance är utan tvivel att Hans Herman Hoppe kommer att tala, men även de övriga talarna är otroligt starka kort.

Det tre dagar långa schemat ser kort sagt extremt bra ut. Förutom talare av rang även gott om utrymme för umgänge, nätverkande och allmänt subversiva aktiviteter.

Om du har möjlighet så bör du helt enkelt åka dit. Besök https://conf.corax.news och boka biljetter. Bums


96: Egendomliga egendomar

3 Författare:
Publicerades 2017-05-26 20:07

Efter en kort diskussion om alt-rightrörelsen ger sig Klaus och Jon på frågan om vad egendom är och bör vara. Det är klurigare än man i förstone kan tro. Även information om Trygghetsfrämjandet – en ny frihetlig satsning för att uppmuntra vanligt folk att själva vara med och ordna trygghet nu när våldsmonopolet sviker. Och slutligen, vad sjutton händer med Bitcoin?

Diskuterat material:
Ludwig von Mises: Socialism – An economic and Sociological Analysis
John Locke – Second Treatise of Government
The Not So Wild Wild West
Trygghetsfrämjandethttp://trygghet.org – Bli medlem!


Hugo Chavez superpriser!

0 Författare:
Publicerades 2017-05-16 16:05

För Hugo Chavez, folkets charmige hjälte, räckte det inte med revolutionära pangpriser.

I Chavez version av ”gissa priset” är det korrekta svaret: att du ska passa dig jävligt noga om du försöker göra vinst.

Vill du lära dig varför inflation och priskontroller alltid går ut över den lilla människan först?

Vi har en mängd artiklar i ämnet: http://mises.se/tag/inflation


Freedomfest, sista-minuten-registrering

4 Författare:
Publicerades 2017-05-07 00:06

Nu på lördag 13 maj går Stockholm Freedomfest av stapeln! Liksom förra året behöver man inte anmäla sig för själva evenemanget… MEN om man vill delta i lunchen måste man senast tisdag registrera sig på www.freedomfest.se och ange att man vill ha lunch. Det går som sagt bra att dyka upp utan att registrera sig, men då får man stilla sin hunger själv.

Programmet är fullspäckat med intressanta talare:

 

Vi ses på lördag!