91: Prof. David Dürr mot staten

1 Författare: Radio Mises
Publicerades 2016-10-26 21:10

Klassiska liberaler menar att allt kan privatiseras utom juridiken. Juridikprofessor David Dürr från universitetet i Zürich menar tvärtom att juridiken är det första som bör privatiseras, eftersom det är roten till alla monopol. Denna insikt gjorde honom för tio år sedan till anarkist. Han planerar att stämma staten för att den är stat. Hur fungerar privaträtt och hur skulle sådana samhällen kunna se ut? Avslutningsvis tar professor Dürr och Joakim Fagerström en nostalgitripp tillbaka till årets PFS.

Prof. Dürr om att stämma staten
Prof. Dürr om privaträttsamhällen
Rahim Taghizadegan på PFS 2016

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Skolan och verkligheten

5 Författare: Joakim Fagerström
Publicerades 2016-10-24 22:41

fullsizerenderSamhällskunskap prov 2/2, följer alltid samma mönster. Jag läser alltid igenom allt först sen pluggar vi på provet tillsammans. Upplägget är att vi först går igenom hur skolan vill att man ska svara för att få A på provet och sen förklarar jag hur det egentligen ligger till i verkligheten. Det är en bra strategi som fungerar.

Jag ska bespara er detaljerna om de t.ex. de ändlösa hyllningarna av Fairtrade. Jag ska även bespara er de underhållande sidorna om varför länder är rika eller fattiga. Men det finns en hel del underhållande fakta som t.ex. att UNICEF:s definition av barnarbete är en timmes arbete utanför hemmet i veckan när du är 5-11 år… Eller vad sägs om detta: ”Man får själv bestämma om man tillhör någon etnisk grupp, till exempel romer eller samer.” Äntligen får vi svar på frågan: ”Om jag åker tunnelbana i Tokyo är jag då Japan?”.


Bottenskrapets kung

0 Författare:
Publicerades 2016-10-22 10:49

Jonny testar att rappa! Precis som alla andra stora politiker. I detta format kan han tillåta sig att vara lite kaxigare och mer öppet deklarera sig som ditt bästa alternativ i den latrin av politiker du har att välja ur.

Om man är dålig på exakt allting i livet så kan man ändå bli politiker. Därefter gäller enbart att vara aningen mindre dålig än alla andra. Då finns chansen att bli krönt till Bottenskrapets kung!


Mänskligt handlande: uppdatering om utskicket av de fyra första översatta kapitlen

0 Författare:
Publicerades 2016-10-20 22:04

manskligt-handlande-en-avhandling-i-ekonomisk-vetenskap-kapitel-ett-till-fyra-bokomslagTack för alla glada hejarop sedan vi berättade om att vi är redo att publicera de fyra första kapitlen av Mänskligt handlande, den svenska översättningen av Ludwig von Mises mästerverk Human Action. 2016 är dock inte det år då alla tekniska problem är övervunna och robotorna helt redo att ta över allt. Så här en liten rapport om krux och strul och några små tips om hur du kan komma runt dem.

Sponsorer som inte nåtts av utskicket

Som vi berättade i morgonen uppdatering har vi skickat ut ett mejl till alla som var med och sponsrade översättningskampanjen med sina pengar. Vi har sedan fått återkoppling från sponsorer som inte sett mejlet och vill påminna om att ni sponsorer i så fall skall höra av er till humanaction@mises.se. Här är några saker som kan ha gått snett:

  • Vårt mejl hamnade i skräpkorgen – kollat i skräpkorgen?
  • Du använder Gmails prioriterade inkorg som sorterat vårt mejl under reklamfliken – kollat de olika flikarna i din prioriterade inkorg?
  • E-postadressen du använde när du deltog i insamlingskampanjenär en annan en den du använder idag – hör av dig till humanaction@mises.se om vilken e-postadress du vill använda så ändrar vi i våra listor
  • Något annat – här av dig till oss så försöker vi fixa så det blir rätt

Det här gäller såväl sponsorer som prenumeranter på nyhetsbrevet: Vill du vara extra säker på att inte missa uppdateringar vi mejlar ut om så lägg till humanaction@mises.se i din kontaktboken för din e-posttjänst. Det ökar chansen att våra mejl inte sorteras undan i skräpkorgen, etcetera.

Knepigheter med yhetsbrevet

Vi har även fått rapporter om att det inte fungerat att skriva upp sig på nyhetsbrevet. De problemen bör vara åtgärdade nu så försök gärna igen:

Prenumerera på nyheter om Mänskligt handlande
Notera att om du varit med och sponsrat projektet är du automatiskt rekryterad till nyhetsbrevet.

Hjälp oss med korrektur

Det är roligt att konstatera att några av de som fått de första kapitlen redan börjat läsa. Extra bra att ni hört av er till oss när ni hittat fel! Det är ju en stor fördel med att kunna släppa ut kapitlen vartefter de är översatta (och granskade och rättade och granskade igen och …) att vi får fler ögon på fel som envisas med att hänga kvar.

Hjälp till att sprida kunskap om österrikisk ekonomi

Berätta för era vänner om Mänsklig handlande och tipsa dem om mises.se. Ju fler som förstår grunderna i ekonomi desto tryggare blir världen.


90: Martin Moraeus – Rädda inte landsbygden, lämna den i fred

0 Författare:
Publicerades 2016-10-19 20:38

Frihetsbonden Martin Moraeus gästar oss och vi diskuterar de artiklar han nyligen har skrivit om att det inte är så eländigt på landsbygden som det ibland påstås. Bristen på sushirestauranger uppvägs av andra fördelar, inte minst finns för den som vill driva företag. Vi får också lära oss ord som nyckelbiotop och båtnad samt skillnaden mellan plöja och ploga.

http://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/tag/landsbygd/

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Modern demokrati baserar sig på bedrägeri

0 Författare:
Publicerades 2016-10-18 06:00

Många analytiker behandlar politik och statligt regerande som ett utbytessystem. Ta till exempel systemet i det feodala medeltida Europa, där godsherren bytte beskydd av trälarna mot att de arbetade på hans ägor och försåg honom allehanda andra tjänster, avgifter och skatter. I moderna demokratier betalar människor skatter i utbyte mot beskydd, allmän ordning och diverse förmåner och tjänster som staten förser dem med. Nåja, det går i alla fall att tänka på upplägget på detta sätt.

Även om detta synsätt innehåller ett korn av sanning, ser verkligheten helt annorlunda ut. Där har vi en dominerande härskare med monopol på tvång och våld som prackar på sitt styre på de som bor i vad han hävdar är hans territorium. Detta utan frivilliga, tydligt uttalade kontrakt och samtycke. Det påstådda utbytet är snarare helt teoretiskt än något vi ser utövas i det politiska och sociala livet.

robert-higgs-ro%cc%88stra%cc%88tt-a%cc%88r-trams

Som jag ser utbytet i nutida demokratiska stater, består det i att folket ger upp många av sina naturliga rättigheter och friheter till staten i utbyte mot rätten att få rösta på några parametrar kring hur och av vem systemet skall styras. Rösträtten ger en blek och livlös möjlighet att påverka systemet eftersom människorna som väljs in att styra inte kan hållas ansvariga för de lögner de använt för att locka till sig rösterna som behövdes för att ta dem till makten. Det är år mellan de allmänna valen och när det är dags för en oansvarig härskare att bli omvald har denne haft möjligheten att gång på gång ställa omgivningen inför fullbordat faktum efter fullbordat faktum. Verkligt ansvarsutkrävande är omöjligt när de styrda redan låtit härskaren komma undan med så mycket så många gånger.

Dessutom fixar alltid de vid makten systemet på ett otal sätt för att försäkra sig om att bli omvalda. Det spär ut utkrävandet av ansvar än mer. Vid en närmare granskning bleknar det politiska utbytet som systemet påstås representera så mycket att vad vi har kvar mycket mer liknar auktoritärt styre än något som utförs av några folkvalda ”allmänhetens tjänare”. Modern demokrati, du kan inte existera utan att vilseleda och bedra.


 

Översatt av Peter Strömberg. (Något anpassat efter ickeamerikanska förhållanden.) Originalet är detta Facebook-inlägg.


En mardröm och en uppenbarelse på badhuset

0 Författare:
Publicerades 2016-10-15 16:51

Jonny är skärrad, han har nämligen haft en mardröm. Om den viktigaste frågan i samhället – simhallarna.

Det är många grupper som kämpar om herraväldet över de offentliga lokaler där det finns vatten i vilket människor kan bli blöta. Men Jonnys mardröm är inte poänglös, han kommer fram till en lösning som kommer göra att samtliga människor blir nöjda, eller åtminstone står ut med att välja på honom.


Göran Greider drömmer (högt) om socialismens stora vila

2 Författare:
Publicerades 2016-10-12 15:25

Igår eftermiddag tweetade Göran Greider följande:

Socialismen
kommer
att bli en
stor vila
en utsövdhet
i världen.

Alla (som i fyra fem stycken) på Twitter blev som galna och ville påminna Greider om att socialism tyvärr alltid innebär sista vilan för miljontals människor. Vi vill inte vara sämre:

greider-skaldar-om-den-slutliga-vilan

Vad hade ni svarat Greider?

 


89: Joakim Fagerström

0 Författare:
Publicerades 2016-10-11 22:16

Joakim Fagerström är svenska Mises-institutets ordförande och medgrundare. Han gästar studion och vi diskuterar Hans-Hermann Hoppe, Property and Freedom Society, privata samhällen, Orania, ”förräderiet” mot Rhodesia och mycket annat.

Bok som diskuteras vid 10:06

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Lär dig att tala för frihetens sak!

0 Författare:
Publicerades 2016-10-08 17:06

lst2Det är goda tider för frihetsrörelsen. Nya projekt poppar upp hela tiden och engagemanget tycks aldrig ha varit starkare. Frö för frö, planta för planta, träd för träd ser ljuset och växer till sist till en skog – decentraliserat och organiskt, precis som det ska vara.

Det senaste trädet i skogen är Liberty Stockholm Toastmasters – Sveriges första frihetliga talarförening.

Om du redan gillar att stå på scen är det bra. Om du inte gillar att stå på scen är det ännu bättre. Där det finns motstånd finns det utvecklingspotential och en apostel för viktiga idéer behöver träda fram när ingen annan vill lyfta facklan. Det finns som bekant bara en sak att frukta: fruktan själv.

Liberty Stockholm Toastmasters är en förening under den globala organisationen www.toastmasters.org och ger verktygen till att utvecklas som kommunikatör och ledare genom ett beprövat utbildningprogram.

Föreningens första möte äger rum redan nu på måndag, 10/10. Anmälan sker via Facebookeventet. Medlemsmöten kommer sedan att ske varannan vecka, så om du håller till i Stockholmsområdet och vill delta på första mötet eller är intresserad av att bli medlem kommer det många möjligheter.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito!


MLK och identitetspolitikens landvinningar

0 Författare:
Publicerades 2016-10-02 14:14

Martin Luther King hade varit så stolt, så glad och upprymd över identitetsvänsterns framsteg. Jonny är inte sen att haka på hans goda namn. Nu när Jonny har associerat sig med MLK kan du välja på honom.


KD vill ha subprime-lån i Sverige

2 Författare:
Publicerades 2016-10-01 19:34

kd-vill-subventionera-bostader-till-ungdomarDet är för svårt för unga att få råd med bostad i Sverige anser KD. Med sedvanlig ekonomisk okunskap som kännetecknar dagens politiska verksamheter föreslår man en lösning: subventionera ungas bostadslån med skattepengar.

– Vi har sett att det möjliggör för yngre konsumenter med mindre medel, säger Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för KD.

Föredömet är CSN, det kreditinstitut som har den sämsta låneportföljen av alla kreditinstitut i Sverige. Till att börja med föreslås ett anslag om 150 miljoner årligen — en struntsumma som med lite tur räcker till den myndighet och de byråkrater som skulle administrera programmet. Men om detta program blir verklighet skulle denna post på sedvanligt vis växa till många miljarder årligen.

Det enda som skulle hända om detta program infördes vore att priserna på bostäder skulle drivas upp ytterligare och att fler bostäder skulle falla i händerna på dessa bidragstagare på bekostnad av icke-bidragstagare. Anledningen att unga idag har svårt att få bostäder är att lånemarknaden inte anser dem kreditvärdiga i den rådande bubbelmarknaden. Att staten då träder in och hjälper dem är precis det som orsakade den amerikanska subprime-krisen som exploderade 2007. Nu vill KD testa samma sak i Sverige.

Grundproblemet på svensk bostadsmarknad är inte att unga har för lite pengar. Det beror på flera andra saker: att Riksbanken med sin nollräntepolitik drivit upp fastighetspriserna till fantastiska nivåer, att bostadsmarknaden reglerats sönder (en ransonerings-kvarleva från världskrigen), och en unik invandringspolitik som sugit upp en stor andel av bostadsbeståndet. Det enda sättet att komma till rätta med bostadsproblematiken i Sverige är att åtgärda dessa problem. Då skulle det fungera lika bra som i andra länder.

– Man får se det här som ett pilotprojekt. Sen beror det på intresset och hur det fungerar. Och det är inte bara en insats för Stockholm. Även ute i landet finns många som inte får topplån.

Enligt Caroline Szyber är KD ännu enda parti i riksdagen att föreslå startlån för unga.

Låt oss hoppas att det förblir på det viset.