När skrev du på samhällskontraktet?

5 Författare:
Publicerades 2017-04-16 13:38

Tydligen gömmer staten samhällskontraktet direkt de lyckats få din underskrift. Men det kan också vara väldigt svårt att minnas när man skrev på det.


Skatt är stöld även om du har dålig fantasi

9 Författare:
Publicerades 2017-04-04 12:42

De i särklass vanligaste ”argumenten” för skatt kan alla sammanfattas ungefär:

Men hur skulle vi kunna ha X utan skatter?

Där X är något som den skattevurmande personen tycker är extra fint. Frapperande ofta handlar oron om vägar.

Eftersom det är tjatigt att ständigt behöva bemöta just detta ”argument” och svaren ofta blir enahanda och/eller smått irriterade, har vi nu ritat en bild som vi hoppas skall kunna användas som svar de dagar vi inte orkar formulera svaret vänligt och förstående för tiotusende gången.

Visst är den så enkel att till och med någon som gått i svensk skola borde kunna förstå den?

Testa diagrammet genom att byta ut X mot någon av dessa braiga saker:

 • Vägar (bäst att få det undanstökat från start)
 • Mat
 • Hjälp till de som inte har råd med mat
 • Smarta telefoner
 • Hjälp till de som inte har råd med smarta telefoner
 • Sjukvård
 • Hjälp till de som inte har råd med sjukvård
 • Opera
 • Hjälp till de som inte har råd med opera
 • Skor
 • Hjälp till de som inte har råd med skor
 • Skydd mot brott
 • Hjälp till de som inte har råd med skydd mot brott
 • Utbildning
 • Hjälp till de som inte har råd med utbildning
 • Skydd för politiker mot konkurrens från främmande makt

Hitta gärna på egna exempel och testa hur de fungerar i diagrammet. Om du stöter på ett exempel som diagrammet inte verkar fungera på så rapportera i kommentarsfältet.

#skattärstöld


Bounty: 0.1 Bitcoin för att bemöta Aftonbladets ledare

2 Författare:
Publicerades 2017-04-03 12:12

Eftersom vi inte får (och absolut inte vill ha) presstöd för att producera dynga, är vi så illa tvungna att arbeta inom privat sektor. På Aftonbladet har man inte hört talas om denna sektor. Men det är den del av tillvaron där människor byter varor och tjänster med varandra under ett systematiskt förtryckande system som kallas ”valfrihet”.

När vi väl har lite tid över från jobbet för att producera dynga på mises.se måste vi prioritera stenhårt – så att vi ger vår publik rätt dynga. Till och med då kan det vara svårt att hinna med.

Just nu skulle vi till exempel vilja skriva ett fasansfullt dräpande svar på den här idiotiska ledarartikeln. Men vi hinner inte, eftersom vi jobbar. Därför utlyser vi nu en bounty: 0.1 BTC för en artikel som fullkomligt mosar den kakafoni av grälla dumheter som är Aftonbladets ”ledare” den 3 april, nådens år 2017.

Ett tips är att börja med att fullkomligt såga de exempel på ”privatiseringar” och ”marknadsmisstag” som Jonna Sima tar upp, båda har (surprise, surprise) att göra med de perversa incitament som statliga interventioner i marknaden innebär.

 • Skolor är inte PRIVATA – de är skattefinansierade – kunderna och skolorna kan inte själva komma överens om PRIS, kunderna har inte ens tillgång till så mycket förhatlig ”valfrihet” att de kan välja att INTE gå dit.
 • Gynekologmottagningen Ultragyn får utökad ersättning från LANDSTINGET när de opererar. Få se nu, om man betalar mer för någonting än någonting annat. Kommer man då få mer av någonting än av någonting annat?

Det är detta som Aftonbladet exemplifierar som farorna med ”privatisering” och ”valfrihet”.

Tycker ni detta räcker eller är någon sugen på 0.1 BTC?

Samtala med oss på Facebook om du har uppslag.

Här är ledaren: https://unvis.it/aftonbladet.se/a/8ayV2


SVT är fri och obunden television

2 Författare:
Publicerades 2017-04-01 12:32

En dag som denna är det väl bara att erkänna att såväl vi som Jens Ganman haft fel om public service hela tiden.


Varning för Freedomfest – 13 maj 2017!

1 Författare:
Publicerades 2017-03-30 08:00

Gå absolut inte på Freedomfest – 13 maj 2017!

Du kanske undrar varför du inte ska gå på Freedomfest – 13 maj 2017!

Jonny förklarar allt för sitt folk i denna video.


Bylund på Mises Weekends

0 Författare:
Publicerades 2017-03-25 16:50

Per Bylund intervjuas av det amerikanska Misesinstitutets VD Jeff Deist i senaste Mises Weekends om entreprenörskap och österrikisk ekonomis intåg i handelshögskolor världen över.


Bortom marknadens gräns

0 Författare:
Publicerades 2017-03-22 10:24

Ludwig von Mises-institutet i Sveriges senior fellow Per Bylund höll föreläsningen till Murray Rothbards minne på den årliga österrikiska forskarkonferensen vid Misesinstitutet i USA. Hans föreläsning kan ses nedan samt ses eller lyssnas på här.


Socialism eller inte?

9 Författare:
Publicerades 2017-02-21 17:58

Fredrik Segerfeldt skriver kort om Sverige på Facebook i ett inlägg som, i alla fall av texten att döma, syftar till att motbevisa tesen att Sverige är socialistiskt. Eller, för att använda Segerfeldts term, ”a socialist hellhole” (ung. ett socialistiskt helvete).

Antagligen övertygar detta någon som befinner sig i närheten av åsiktskorridoren, men läsare av mises.se blir förmodligen mest förbryllade över argumenten. För samtliga av de fyra punkterna syftar på socialism: beskattning av företag, statligt subventionerat skolval, ”delvis privatiserat” välfärdssystem (vilket, om man vänder på det, förstås betyder att det till största delen är offentligt), samt lika ekonomiskt ”fritt” som USA enligt konservativa Heritage Foundations rankning.

Det är sådan logiken är hos så kallade nyliberaler: fyra fakta som visar på socialism bevisar raka motsatsen.

Förbryllande, sa Bill. Förvirrande, sa Bull.

(Här är länken till inlägget: https://www.facebook.com/fredrik.segerfeldt/posts/10154172193417484)


I väntan på RM: Klaus intervjuas av Conrad

4 Författare:
Publicerades 2017-02-17 04:58

I väntan på att Radio Mises ska komma igång igen (vilket det kommer göra) så rekommenderas Conrads intervju av Klaus. Det blev en nästan tre timmar lång intervju med idéer om hur man kan reformera och reparera Sverige med frihetliga medel.

För att fresta aptiten se bara vilket strålande betyg intervjun fick av en lyssnare vid namn Jenny:

Men snella Conrad…vad er det for tomte du har bjudit in..?? En som vill tillbaka till feodalsamhellet igen…hemskt..!

Mycket nöje!


Alla älskar Hans Rosling

2 Författare:
Publicerades 2017-02-14 16:55

Det är svårt att inte gilla Hans Rosling och dennes idoga arbete att skingra ignoransen kring hur världen faktiskt blir bättre. Faktum, Rosling påminde oss, är att världsfattigdomen sjunker som en sten, att folk får det bättre i rasande takt, att sjukdomar, hunger och usla levnadsförhållanden håller på att försvinna. Visserligen finns allt sådant kvar, men trots att världens population ökar så går antalet – inte bara procenttalet – fattiga, sjuka, hungrande ner, ner, ner.

Rosling fick globalt genomslag med sina grafer och enkla beskrivningar av den verklighet så många vill glömma bort. Han blev världskändis, även om det han talade om mystiskt nog inte verkat få fäste. Men det är förstås inget nytt: det finns en stor och inflytelserik rörelse i västvärlden som är emot allt vad civilisation heter. Civilisationskritiken och ”vi har fått det för bra”-mentaliteten, inklusive den mer eller mindre människohatande delen av miljörörelsen, är inflytelserik och har så varit sedan åtminstone Upplysningen.

Med det globala genomslaget, givetvis passar svensk media på att försöka få del av en global publik. T ex översatte Helsingborgs Dagblad en runa tillika uppmaning av Peter Fällmar Andersson. Det kan tyckas att HD nog är på lite djupt vatten när de överger Helsingborgsregionen för världsscenen. Men inte mig emot.

Fast givetvis kan en journalist inte skriva en hyllningstext om en människa utan att också hylla… staten. Japp, Roslings storhet beror enligt Andersson på välfärdsstaten. Det är så viktigt att man uppenbarligen inte kan skriva en hyllningstext om en man och dennes livsverk utan att hylla staten. Otroligt? Citat ur texten:

How do we let Hans Rosling rest in peace? By forgetting that he once competed in ”På spåret”, one of Sweden’s oldest and most popular game shows. And by remembering that Hans Rosling, the man, was a result of a political struggle that created a nation built on social security, that made it possible for him – who grew up in a home without a flushable toilet – to be the first in his family to study at a higher level. His dad worked in a coffee factory, his mother as an assistant at a library. And that he, thanks to that same nation state, was able to receive his first cancer treatment as a father of small children, at age 30. And that the treatment gave him another 38 years to live.

Dumheter. Staten är inte alla goda gåvors givare, utan om något precis tvärtom. Det är inte så att det inte funnits utbildning eller vård utan staten, vilket denna murvel (och många andra) verkar vilja hävda. Inte heller är det så att utbildning eller vård är billigare eller mer tillgänglig tack vare staten, utan det är precis tvärtom. Men för att förstå detta måste man ha ett minimum av ekonomiskt kunnande, vilket journalistutbildningen gör vad den kan för att förhindra.

Ovanstående citat är inte annat än ett hån tillika ett politiskt nyttjande av en man som tragiskt dött i en sjukdom som borde ha kunnat botats. Men den är obotlig för att forskningsmedel styrs och begränsas, för att kosten förstörs av särintressen, och för att hälso- och sjukvård ransoneras.

Men för att förstå detta måste man som sagt ha något slags hum om vad alternativet varit. Inte bara se att staten är den som (per tvång) förser oss med saker och därmed dra slutsatsen att utan staten hade det inte funnits något. Faktum är att både utbildning och sjukvård fanns innan staten. Se där, lite fakta som helt omintetgör den hycklande dumlogiken som i folkmun kallas ”journalistik”.


Risken med Trump är att folk vaknar

0 Författare:
Publicerades 2017-02-03 10:21

Ett ovanligt seriöst matlagningsavsnitt med glorious leader Jonny Lander. Varsågod och njut!


Vetenskapen har bevisat att abort är ok

34 Författare:
Publicerades 2017-01-28 08:00

Jag har nyligen sett ett flertal personer posta nedanstående video om abort med Bill Nye, som är tänkt att visa att vetenskapen bevisat att abort är ok. Med risk för att göra mig ovän med halva (eller närapå hela) Sveriges befolkning, känner jag mig manad att skriva detta, som en enkel övning i logik.

Videon börjar med följande påstående: Befruktade ägg är inte människor. Vad som sedan följer är diverse argument som inte gör något alls för att styrka detta påstående, utan enbart avleder från detta ursprungliga påstående, som i min mening är det som hela frågan hänger på. Men även om vi tar argumenten i sig visar de sig vara undermåliga.

Argument 1: Om du säger att ett befruktat ägg har samma rättigheter som en människa, vem ska du då stämma om kvinnan får missfall?

Ett otroligt korkat argument, om man ens kan kalla det ett argument. Det är, för att använda sig av ett populärt uttryck, inte ens fel. För det första har det inget alls med saken att göra. För det andra är det inga abortmotståndare som vill fängsla kvinnor som får missfall.

Det är precis lika korkat som att hävda att mord är ok, eftersom folk ju dör av naturliga orsaker. Ingen hävdar så klart detta, och det finns en orsak till att ingen gör det.

Argument 2: Ingen gillar abort, men du har ingen rätt att säga till folk vad de får och inte får göra.

Som libertarian är det kanske instinktivt lätt att ställa upp på detta. Dock endast på ett väldigt ytligt plan. Poängen är att libertarianer värnar om liv, frihet och egendom. Abortmotståndare hävdar att abort går emot alla tre.

Dessutom räcker det med att omformulera ovanstående till följande, för att visa hur dåligt argumentet i själva verket är: Ingen gillar mord, men du har ingen rätt att säga till folk vad de får och inte får göra.

Låter inte särskilt libertarianskt, eller hur?

Argument 3: Abstinens, att stänga abortkliniker, och att förneka kvinnor preventivmedel leder inte till ett mer hälsosamt samhälle.

Påståendet att abstinens inte leder till ett hälsosammare samhälle är tänkt att attackera abortmotståndare genom att klumpa ihop alla abortmotståndare med de som menar att preventivmedel är fel. Även om de finns de som hävdar det, missar det poängen. Mig veterligen hävdar inga abortmotståndare att spermier eller obefruktade ägg är människor.

Vidare, att med våld förneka kvinnor preventivmedel är givetvis fel, men det är på inget sätt att likställa med att vara emot att med våld driva in pengar från skatteboskapen för att finansiera kvinnors preventivmedel. Båda dessa två är lika dåliga. Det borde vara uppenbart varför.

Slutligen, om man menar att abort är mord, varför skulle det då inte leda till ett hälsosammare samhälle om abortklinikerna stängdes? 40 miljoner barn aborteras årligen. Det är lika med 125 000 barn dagligen. Det motsvarar ungefär hela Spaniens befolkning årligen, och hela Uppsalas befolkning dagligen. Det är ett massmord av aldrig tidigare skådat slag, och för de som motsätter sig abort är det givet att det samhälle som förkastar detta massmord är det mest hälsosamma.

Argument 4: Lagar emot abort är inte i någons bästa intresse…

… förutom de ofödda barnens.

Slutsats

Det är talande att inget i videon har något som helst att göra med videons första påstående: att ett befruktat ägg inte är en människa. Det är talande eftersom det är just detta som hela frågan, i alla fall i min mening, hänger på. Istället för att styrka påståendet, avleder videon tittaren via diverse orelaterade och irrelevanta argument från själva huvudpoängen. Det snällaste jag kan säga om detta är att det är intellektuellt ohederligt.

Personligen motsätter jag mig abort eftersom jag menar att mänskligt liv startar vid befruktning. Och eftersom jag anser att det avsiktliga tagandet av ett mänskligt liv är fel, är jag emot abort.

Det enda sättet att inte nå denna slutsats är antingen att
1. bevisa att mänskligt liv inte startar vid befruktning, eller
2. argumentera att det avsiktliga tagandet av ett oskyldigt liv är ok

Jag har inte hört något bra argument för någon av dessa positioner, och denna video gjorde ingenting för att ändra min uppfattning om detta.

Faktum är att videon får mig att tänka på detta filmklipp.