88: Martin Eriksson – Frihetlig strategi

3 Författare:
Publicerades 2016-09-27 11:25

Vår vapenbroder Martin Eriksson från bubb.la gästar studion och vi spinner vidare på hans tal från Freedomfest. Företagande kan vara en effektiv väg för att uppnå personlig frihet, men det är även nödvändigt för att bygga upp tjänster och institutioner som behövs vartefter staten ger vika. Dessutom samtalas om några av de många positiva saker som har hänt i den svenska frihetsrörelsen de senaste åren.

Video: Martins tal på FreedomFest

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Patriarkatet är dött, ned med patriarkatet!

0 Författare:
Publicerades 2016-09-22 11:00

Jonny har äntligen uppnått medelåldern och därmed utlovats medlemskap i patriarkatet. Men han blir överrumplad av identitetspolitikens intrikata spelregler.

Han låter inte sina förhoppningar grusas. Planen är att göra karriär som populär tyckonom och genuskrigare utan att för den skull göra avkall på de fördelar som patriarkatsmedlemskapet innebär.

Inbjudan har dock låtit vänta på sig.

(Bakgrundsbild ritad av I fablernas land – http://fablernas.com)


87: Mindre utbildning, mer välstånd

6 Författare:
Publicerades 2016-09-21 16:46

Ola Nevander är med i studion och vi diskuterar hans essä ”Mindre utbildning, mer välstånd”. När staten intervenerar i samhället uppstår alltid överskott eller brister jämfört med den naturliga ordningen. Dessa obalanser innebär en onödig välståndserosion. Det gäller såväl räntepolitik som utbildningspolitik. Varför anser politiker att utbildningsväsendet behöver deras hjälp? Vilka konkreta välståndsförluster orsakar det?

The Magic of Education (Econlibrary)

Is Education Signaling or Skill Building (Marginal Revolution)

The Case Against Education (Bryan Caplan, Tom Woods)

Job Market Signaling (Michael Spence, upphovsman till signalteorin)

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Radio bubb.la identifierar samhällets bottenskrap

0 Författare:
Publicerades 2016-09-20 09:16

Vi har sagt det förr, och det kan inte sägas för ofta: Politikerföraktet är en bristvara i Sverige.

Därför är det väldigt befriande och hoppingivande att höra Martin Eriksson ta bladet från munnen på bästa sändningstid. Det här är för viktigt för att linda in i mjuka formuleringar och oroa sig för ömma tår. Bättre då att, som Martin, rakt av konstatera att det här med att politiker skulle vara samhällets intellektuella elit är lögn och förbannad dikt. De är motsatsen. Politiker, riksdagsmän, politiskt korrekta journalister och akademiker är samhällets bottenskrap. Dags att människor struntar i, och helt slutar lyssna på, dem och i stället lever sina liv efter eget huvud och måttstockar de själva väljer.

Sprid klippet!


Marxism samanfattat i en tweet

1 Författare:
Publicerades 2016-09-18 11:09

I onsdagens debatt mot Andrew Kliman gav Per Bylund ett exempel på win-win i frivilligt utbyte med en bagare som enbart hade en hammare och som använde den för att handla med en snickare som enbart hade mjöl. Argumentet (kom ihåg att detta är i en debatt mot en person som vill förbjuda fri handel) stärks av att även resten av samhället tjänar på utbytet eftersom snickaren nu kan använda sin kompetens bättre och bagaren kan producera bröd.

toolsformarxists

På detta var Andrew Klimans svar att han i och för sig höll med om att både bagaren och snickaren tjänade på utbytet, men att det inte alls var säkert att samhället tjänade på det. Per hade nämligen glömt bort tredje man i sitt exempel. Det finns de som inte vill att människor skall kunna utbyta varor och tjänster fritt, och dessa blir lidande när det sker. Jag skojar inte med er. Lyssna själva på debatten och inse att detta faktiskt var ett argument som framfördes. Följande kommentar till detta är klockren, tycker jag:

(Retweeta och gilla gärna den massor.)

Kanske Per Bylund i sitt exempel borde ha bytt ut bagaren mot en bonde och mjölet mot en skära? 😎

Citera gärna på både svenska och engelska:

Om de enda verktyg man har är en hammare och en skära ser alla problem ut som en kapitalist

If your only tools are a hammer and a sickle then every problem looks like a capitalist.

Lyssna på debatten och eftersamtalet här:

Det är bra drag i diskussionen om debatten hos Mises.org!


FF 2016: Martin Eriksson

0 Författare:
Publicerades 2016-09-18 06:38

Nu har vi glädjen att presentera inspelningen av Martin Erikssons föredrag på Freedomfest. Han talar om bubb.la-projektet och om hur företagande i allmänhet är en utmärkt väg för att leva ett friare liv.

 


Fullpackat med värdegrund – Jonny Landers program för skolan!

3 Författare:
Publicerades 2016-09-15 11:00

Politik är att tycka; att tycka rätt och fint. Dessa saker tycker Jonny Lander är ypperliga kvaliteter i det politiska spelet.

Känslorna blir starka när skolfrågor kommer på tal. Som politiker gäller det då att man inte ryggar tillbaka utan snarare utmanar sina rivaler och visar sig stark. I denna film utmanar Jonny utbildningsministern med ett ambitiöst och extra värdegrundskryddat program för att en gång för alla fixa skolan.

Vill du se mer Jonny Lander? Han har en egen spellista på vår YouTube-kanal. Glöm inte att prenumerera!


Missa inte debatten imorgon!

0 Författare: Joakim Fagerström
Publicerades 2016-09-13 21:48
Vad är ett fritt samhälle? Det libertarianiska perspektivet ställs mot det marxistiska.
Vad är ett fritt samhälle? Det libertarianiska perspektivet ställs mot det marxistiska.

Imorgon är det äntligen dags för debatten mellan Per Bylund och Andrew Kliman på Södra Teatern i bubb.la regi! Vi syns väl där? Det kommer att vara packat med folk ifrån bubb.la, flera ifrån mises.se och en stor samling av frihetliga människor. På 50-60 talet i Sverige sägs det att debatter oftare ägde rum även mellan människor som hade vitt skilda åsikter. I dagens debattklimat så är det relativt ovanligt att det sker på ett civiliserat och ordnat sätt. När jag säger det så räknar jag inte in debattprogram på TV där olika personer försöker överrösta varandra i något som ofta slutar i personangrepp. Eller ”debatter” och paneler där deltagarna i princip har samma ståndpunkt i lite varierande grad. Jag hoppas verkligen att jag får se så många som möjligt av er där imorgon och jag kommer även att vara med på efterfesten ifall ni har köpt biljett dit. Det finns ett fåtal biljetter kvar så skynda och köp om ni inte har gjort det ännu!


The Property and Freedom Society 2016 dag 3

2 Författare: Joakim Fagerström
Publicerades 2016-09-11 14:46

Trappan

Idag var det den sista dagen med ett föredrag som inleddes med professor Block på temat ”Market Failure” – Fact or Fiction? Inom mainstream så innebär ett marknadsmisslyckande en omständighet där staten borde ha gått in och ingripit i marknaden. Block gick igenom flera exempel på detta vilken syn ekonomer i mainstreams har på detta, detta är även tyvärr en syn som Chigacoskolan med Milton Friedman delar. Den österrikiska skolan har däremot en helt annan syn. Självklart begår entreprenörer ”misstag” som leder till att t.ex. vinsten begränsas men det är inget som staten behöver ingripa mot. Block började med att såga utjämning av inkomster och idéer som negativt inkomstskatt (som även Friedman förespråkade). Vidare pratade han om utbildning (där Friedman bl.a. förespråkade vouchers) och att staten inte har något där att göra. Block pratade även om föroreningar där olika statliga ingrepp är populära och hänvisade även till Rothbards utmärkta artikel på detta tema. Block gick även igenom monopol där entreprenörer hindras ifrån att komma in på marknaden som för t.ex. Uber (till skillnad ifrån ”monopol” där en aktör har hela marknaden p.g.a. att han är överlägsen, så länge det råder fritt inträde är det inget problem). Staten däremot lägger mycket tid på att gå in och bryta upp monopol och ingripa för att på något sätt skapa ”perfekt konkurrens”.  Avslutningsvis avlivade Block myten att det inte går att exkludera de som inte betalar för det som kallas publika tillgångar som t.ex. en fyr eller en gata.

Professor Hoppe

Professor Hoppe fortsatte dagen med att gå igenom hur han först fick idén kring argumentation ethics och hur det har utvecklats. Förutom att gå igenom argumentation ethics i grunden så gick han även igenom vanlig kritik mot den. Speciellt historiken var intressant att hör och hur professor Block och Rothbard tidigt stödde honom och var helt övertygad om att Hoppe hade kommit på något unikt. Jag satt brevid Block i publiken och hans kommentar efter talet var ”he is simply brilliant, one of a kind”, även om Block inte är överens om Hoppe när det gäller allt (t.ex. om du frivilligt kan gå in i ett slavkontrakt). Men för att citera Block ifrån hans egen rapport ifrån PFS:

I summarize his speech (explaining his argumentation ethics and defending it against critics) in three words: Johan Sebastian Bach, my favorite composer. As usual, Hans was simply scintillating. Like Bach, his arguments were organized, brilliant, inexorable.

David Dürr

David Dürr är jurist och talade även på PFS2015 om att det var juridiskt möjligt att åtala staten. I år utvecklade han detta tema och förklarade mer i detalj hur det rent praktiskt skulle kunna gå till. Först gick David igenom vilka punkter man skulle kunna åtala på t.ex. obligatorisk skolgång, inkomstskatt, värnplikt och regleringar som genomförs utan medgivande ifrån den som drabbas. David gick igenom ganska detaljerat vad statens försvar inom olika delar troligtvis skulle vara rent juridiskt och hur man skulle kunna möta detta. Oavsett hur en sådan rättegång skulle sluta så skulle det vara en stor seger att få föra en sådan debatt offentligt.

Doug Casey

Doug Casey är en legendarisk investerare som talade på temat On Prospecting the World’s Regions. Doug har rest till en stor del av alla världens länder i sitt arbete. Han inledde med att ge en mörk bild av USA och nämnde bl.a. att 99,5% av all rättsmål mot staten vinns av staten och 97% av dessa är ”plea bargain” där man gör upp i ”godo”. Ett effektivt sätt för staten att hota med dyra rättegångar men nöja sig med en uppgörelse som ger mycket pengar. Ytterst få har de pengar och tålamod som krävs för att processa mot staten. Doug sparade inte heller på krutet när han beskrev dagens amerikanare, de är som ”whipped dogs” och gav alla de en känga som inte hade vågat resa till Turkiet. Han tyckte att det var märkligt att libertarianer plötsligt började följa statens reserekommendationer. Doug känner också en stor oro över den finansiella oro som kommer att komma där det som hände 2007 och 2010 bara var som en liten bris mot det som ska komma. Som vanligt i olika kriser så måste man skylla på någon och tyvärr leder detta ofta till krig. Krig leder till att staten expandera, ”war is the health of the state”. Stora händelser och revolutioner leder ofta till något som kommer senare som inte behöver vara bättre t.ex. efter Ludwig XIV och franska revolutionen kom Napoleon, efter ryska revolutionen Stalin osv. Doug fortsatte sen att gå igenom världens regioner och länder och olika förutsättningar för frihet. Angående Europa så sa han att om vi har tur så blir vi husdjur till kineserna på deras zoo eller får jobba som personal i deras hus, i värsta fall blir vi utplånade av en massinvandring orsakade av en ”allt-gratis-åt-alla-politik”. Doug är underhållande att lyssna på och han kan prata i timmar om alla sina erfarenheter.

Avslutande Q&A Casey, Dürr, Block och Hoppe.

Detta var konferensens sista dag men själv stannade jag flera dagar efteråt för att fortsätta diskussionerna och för att träffa deltagarna. De flesta stannar dagen efter konferensen då den traditionella båtturen äger rum. Några andra rapporter från årets PFS:
The Only Conference Worth Attending av Keir Martland.
Hans Hoppe’s PFS Conference in Turkey a Report, av professor Block
Gabb: Notes from the Eleventh Conference of the Property and Freedom Society, av Sean Gabb


Ny politisk sakkunnig på mises.se

0 Författare:
Publicerades 2016-09-11 14:24

I många år har vi på mises.se trott att vårt uppdrag är att bevara frihetens filosofi och inte låta den blir urvattnad med socialliberailsm, minarkism, nyliberalism eller andra socialistiska avarter. Någon måste försvara dessa idéer i sin oförstörda form då det är lätt att de annars glöms bort och försvinner. Exempelvis var det väldigt svårt att få tag på flera av Mises verk när Lew Rockwell startade Mises-institutet i USA (även flera av Rothbards verk hade gått ur tryck).

Jonny-Lander-Politisk-Sakkunnig-tycker-välj-på-mig-hjärta-Riksdagshuset-

Men på senare tid så har vi haft en tung diskussion internt på mises.se där vi börjat misstänka att vi har haft fel. Vi har nu insett att det är i politiken allting händer. I politikens värld finns nämligen oändliga resurser som mänskligheten aldrig tidigare haft tillgång till. Vi har därför beslutat att rekrytera en politisk sakkunnig här på mises.se.

Han heter Jonny Lander. Jonny kommer framöver hjälpa oss att navigera både politiken och det som kallas demokrati som är svåra saker och inte alltid så lätt att förstå. Vi tror även att Jonny kan bidra med att förklara även mycket komplicerade saker som val och vad man egentligen ska tycka i olika frågor.

Vi hoppas nu verkligen att ni ska uppskatta vår egen politiska sakkunnige Jonny Lander. Ni kan hitta hans första video här nedan.


86: Per Bylund: Seen, Unseen, Unrealized

0 Författare:
Publicerades 2016-09-10 12:28

Institutets professor, Per Bylund, gästar studion. Ämnet för dagen är professorns nya bok, en grundläggande läsebok i nationalekonomi i Bastiats anda. Dessutom avhandlas den nyligen avklarade Freedomfesten och om den nära förestående debatten mellan professorn och marxist-humanisten Andrew-Kliman. Och inte minst de nya viktiga EU-direktiven för grytlappar.

Radio Mises: iTunes | acastYoutube | RSS


Se Per Bylund i debatt med marxisten Andrew Kliman

2 Författare:
Publicerades 2016-09-06 22:56

Nu har vi möjligheten att höra det Svenska Mises-Institutets egen Per Bylund lägga ut texten om hur libertarianismen har de bästa svaren på vad ett fritt samhälle innebär. Nästa onsdag, den 14 september anordnar bubb.la tillsammans med Marxist-Humanist Initiative en debatt mellan Per och ingen mindre än Andrew Kliman på Södra Teatern i Stockholm på ämnet Vad är ett fritt samhälle?

De flesta människors uppfattning om ekonomi, i den mån de har en sådan uppfattning, präglas mycket av mittfårans Keynesianska ekonomer och journalister. Detta mycket eftersom de sjunger den sittande maktens lov. Alla som läst bara lite Per Bylund, och/eller hört honom på Radio Mises och i andra kanaler vet att hans fokus inte är att hamna i politikernas gunst.

Om Andrew Kliman vet de flesta av oss lite mindre, men uttalat marxistisk teori har väl inte heller givits utrymme att vara med och belysa (eller vad det heter när det är marxism vi talar om) nuläget och vad som fört oss hit. Jag saxar hans presentation från eventbeskrivningen hit:

Andrew Kliman är professor emeritus i nationalekonomi vid Pace University i New York och författare av The Failure of Capitalist Production: Underlying Causes of the Great Recession samt Reclaiming Marx’s “Capital”: A Refutation of the Myth of Inconsistency. Hans forskning kring Marx värdeteorier och den ekonomiska krisen har fått stor uppmärksamhet i både akademiska och populära tidskrifter. På det politiska planet jobbar han med Marxist-Humanist Initiative och skriver frekventa bidrag till dess webtidskrift, With Sober Senses.

Imponerande. Men Per är knappast mindre meriterad:

Per Bylund är lektor och forskare i entreprenörskap och innehar Records-Johnston-professuren i fri företagsamhet på School of Entrepreneurship vid Oklahoma State University och är författare av böckerna The Seen, the Unseen, and the Unrealized – How Regulations Affect Our Everyday Lives samt The Problem of Production – A New Theory of the Firm. Han skriver ofta artiklar och ledare för Misesinstitutet, den globalt ledande källan för skrifter om österrikisk och frimarknadsekonomi, i både Sverige och USA.

Så, är det avskaffandet av kapitalismen eller en total upprättelse av densamma som krävs för att ett fritt samhälle skall kunna uppstå? Jag är mycket nyfiken på såväl Andrew Klimans som Per Bylunds argument och resonemang och räknar kallt med att denna debatt kommer göra mig till en smartare och mer välinformerad libertarian.

Allt detta går alltså av stapeln på Södra Teatern i Stockholm nästa onsdag, den 14 september. Debatten börjar kl 19, men insläppet börjar en god stund innan och det kommer finnas en bar samt ett bokbord. Det kommer självklart finnas representater från bubb.la på plats och åtminstone jag kommer vara där, representerande institutet. Vi ses väl?

Om ni har användarkonto på bubb.la (om ni är redaktörer och/eller är Premium-medlemmar) kan nu stötta detta debattinitiativ, inklusive köpa biljetter här: https://bubb.la/freedomdebate (du behöver vara inloggad för att komma åt sidan). För de som är snabbast att stötta denna väg kommer det erbjudas möjlighet att vara med på efterfest efter debatten.

De som inte är med i bubb.la-familjen än köper sina biljetter här: http://sodrateatern.com/vad-ar-ett-fritt-samhalle/ 

Det finns även ett Facebook-event, för den som vill hålla sig uppdaterad om den stundande debatten den vägen.