SDSC_0100om de flesta läsare säkert vet är Mises University (”Mises U”) en årlig konferens på Mises-Institutet i Auburn, Alabama. Den hålls en varm sommarvecka i juli varje år (2016: 24-30 juli) och för samman ett hundratal universitetsstudenter alla med ett stort intresse och nyfikenhet för österrikisk ekonomi. Om inte annat har nog de flesta läsare ramlat på både en och två föreläsningar på Youtube, där de flesta föreläsningar brukar läggas upp.

Mises U är världens främsta utbildning i Österrikisk Ekonomi, och den största konferens som Mises-Institutet arrangerar varje år. Alltid lika fascinerande, lärorikt och betydelsefullt för såväl studenter som fakultet, är Mises U liksom centrum för österrikare och libertarianer världen över. Eller som Per Bylund beskrev det inför förra årets upplaga:

Det är i det närmaste en orgie i österrikisk ekonomi, världens största organiserade händelse i den österrikiska traditionen.

Kursupplägget är enkelt; varje dag hålls 5-6 presentationer av de bästa och mest namnkunniga österrikiska ekonomerna i världen – Bob Murphy, Roger Garrison, David Gordon, Peter Klein, Walter Block, Tom Woods och många många fler. De flesta presentationer brukar inkludera en Q&A samt ordentligt tilltagna pauser för möjligheter att diskutera presentationerna med såväl föreläsarna som andra studenter. Ämnena rör sig från de mest grundläggande österrikiska teman som praxeologi, ekonomisk idéhistoria, pengar, kapital, ränta, amerikansk och europeisk historia, socialism och kalkyleringsdebatten, till lite mer avancerade och detaljerade koncept såsom österrikiska konjunkturcykelteorin. Kvällarna består av middag, olika evenemang, bland annat ”hemliga gäster” eller karaoke-sång på Auburns bästa uteställen. Var beredd på intensiva dagar med tidiga uppstigningar, sena nätter och mycket intellektuella samtal.

Men det bästa är egentligen inte föreläsningarna, som man enkelt kan njuta av hemma i soffan istället för att masa sig till andra sidan Atlanten, utan möjligheten att träffa alla dessa akademiker vars artiklar vi läser, föreläsningar vi Youtubar, och podcasts vi lyssnar till om och om igen. Du kan fråga dem precis vad som helst och du kommer garanterat att få ett svar. Hela veckan finns de där, äter lunch och middag med studenterna och är villiga att diskutera allt mellan himmel och jord. Runt omkring dig finns hundratals libertarianer från hela världen, ordentligt smarta och belästa, som alla delar vår kunskapstörst och nyfikenhet. En promenad genom den enormt vackra och storslagna byggnaden Mises-Institutet ligger i, vid nästan vilken tidpunkt som helst, innebär diskussioner, seriösa akademiska dispyter och förklaringar av österrikiska koncept – och garanterat någonting korkat Krugman nyligen sagt. För att inte tala om humorn – skämt om staten som aldrig funkar någon annanstans hör liksom hemma här. Om ingenting annat låter spännande, är terapin av att vara bland sunda, smarta libertarianer i en vecka nog för att vara värt det.

Så Hur Blir Man Antagen?

Utan att på något sätt ha nån större insikt, bortsett från att två gånger ha blivit antagen (Mises U 2014 samt nu till sommaren, 2016) tänkte jag ge lite tips för processen och de som funderar på att ansöka. Det är varmt rekommenderat och en alldeles häpnadsväckande upplevelse! Ansökan kanske ser lite skrämmande ut till en början, men är faktiskt ganska underhållande! Sista ansökan är 1 maj, men antagningen sker löpande, så börja så fort som möjligt. Jag vill minnas att för 2014 sökte uppemot 400 studenter, och kring 120 blev antagna, så chanserna är mycket goda (ungefär 10 personer är redan antagna, tror jag, så det finns fortfarande tid).

Mises U är öppet i princip bara för universitetsstudenter (det finns några platser för observers samt gymnasieelever), men tar däremot emot studenter från alla områden – alltså inte enbart ekonomi-studenter.

Viktig info: boende, mat och uppehälle under veckan ingår – men resan till Auburn får du stå för själv. Flyg bokar man till Atlanta, och därifrån brukar studenter åka tillsammans i bus och/eller bil.

STEG 1
Skapa ett konto på Academy.Mises.org.

STEG 2
Hitta Mises U 2016, under ‘Course Categories’ -> ‘Mises Institute Conferences’ -> ‘Mises University 2016’. 

STEG 3
Själva Ansökan innehåller 5 delar, där det knepigaste är ett rekommendationsbrev. Båda gånger jag ansökt jag har frågat professorer som jag haft bra kontakt med, och de hjälper gärna till om man ger dem lite tid och frågar snällt!

Därefter krävs ett utdrag från ditt universitet med betyg och kurser du genomfört. Det måste inte vara formellt, utan räcker med en printscreen från ditt intranät eller liknande. Kan du inte få tag i det på engelska, skulle jag vända mig till mitt universitets administration och be om en engelsk version – de kan säkert fixa det.

Utöver det krävs en kopia på student ID, vilket egentligen bara är att skanna sitt studentkort och lägga upp. Samt lite terms of condition att godkänna.

Den sista (eller första) delen är den mest spännande och där du verkligen har en chans att stå ut i förhållande till andra sökande: Application Questionnaire. Istället för att skriva ett personligt brev, ber de dig att svara på fyra frågor – och jag måste erkänna att jag aldrig njutit så mycket av en ansökan som denna. Några av dem är ganska standard, som varför du vill delta på Mises U samt vad du har för avsikt att göra efter du tagit din examen. Sen kommer de spännande frågorna:

a) Berätta om aktiviteter, facebook-sidor, organisationer du är engagerad i osv. Här är det bara att ösa på med spännande saker, gärna relaterade till Österrikisk ekonomi; bloggar, twitter, bokcirklar, studiegrupper, om du kanske var med och arrangerade FreedomFest i Sthlm, om du hållit i MeetUp-grupper för libertarianer osv.

b) Lista 5-10 böcker som influerat din intellektuella utveckling; Det här är den roligaste och kanske svåraste frågan, för nu måste du gå igenom vilka verk som skickade dig i österrikisk riktning. Lägg gärna till en mening om vad verket betydde för dig och vad det lärde dig. Om texten inte är välkänd för mottagaren, brukar jag lägga till en mening om vad den handlar om också. Det förväntas nästan att verk av Mises, Rothbard, Hoppe, Hayek, Salerno, Menger, Bastiat etc ska finnas här – och lägg till dem om de verkligen var ögonöppnare för dig. Försök annars gärna att lägga till ett par titlar som sticker ut; verk som en amerikansk publik kanske inte känner till så väl (Vilhelm Moberg, Johan Norberg och Ayn Rand var viktiga för min utveckling, som trots att de knappast var österrikare, enkelt kan ges libertarianska beskrivningar och definitivt ger poäng i ansökningsprocessen).

STEG 4
Vänta. Det kan ta tid eller gå ganska fort innan du får besked, så oroa dig inte. När jag ansökte 2014 tog det ca en månad; den här gången, då jag sökte mycket tidigare, fick jag besked efter lite mer än en vecka.

Har ni några som helst funderingar eller frågor är det bara att höra av sig till oss här på mises.se (eller till mig privat). Vi ser gärna att fler svenskar har möjligheten att njuta av en vecka på Mises-Institutet.

All annan info kan hittas på Mises U 2016-sidan. Några tidigare artiklar på Mises.se om konferensen finns här och här, samt läs gärna mina upplevelser från 2014: En Vecka I Alabama

Ses i Auburn!

Kommentarer (2)

 • Anders Östlund

  1 år sedan

  Inte visste jag, att austerian economics betydde Österrikisk ekonomi: Jag trodde att det var ett ekonomiskt synsätt som utgick från (austere = spartansk) sparande.

  • Joakim Kämpe

   1 år sedan

   Möjligt att jag inte förstår riktigt om det här är ett skämt eller inte, men Austrian (efter landet Österrike, där skolan har sitt ursprung) Economics, är ett ekonomiskt synsätt som utgår från påståendet att människor agerar, och att mänskligt handlande är målmedvetet. Se ex. detta.

Kommentera

* = obligatoriska uppgifter

Tillåtna taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>