Fria finansmarknader är ett tecken på ett fritt samhälle. De är viktiga för effektiv kapitalallokering. Precis som i alla branscher har finansmarknadernas aktörer många intressekonflikter. Till exempel vill mäklarfirmor både handla på kunders uppdrag och med egna pengar. I ett fritt samhälle leder konkurrens automatiskt till god marknadshygien. Men när staten försöker skydda marknadens aktörer med regleringar sätter den konkurrensen ur spel och orsakar därmed rakt motsatt effekt. Dessutom vår uppriktiga mening om Hagamannen och Rättvisan (del 4), samt äkta fosterlandskärlek med Verner von Heidenstam.

Länkar:
Litteraturbanken
Reminiscenses of a Stock Operator

Musik: Moonlight av Sergey Cheremisinov

Radio Mises: iTunes | Youtube | RSS

Play

Kommentarer (4)

 • XR

  11 månader sedan

  Som komplement till Litteraturbankan finns dessa två.

  http://runeberg.org/

  https://www.gutenberg.org/

 • Joe

  11 månader sedan

  Hej! Bra avsnitt( delen om finansmarknaderna) man fick en sammanhängande bild av börsen och aktiemarknaden.
  Men vem äger egentligen omx? Ser att nasdaq är inne på ett hörn men hittar inte exakt.
  Vad för typ av regleringar har börsen som gör att vi inte kan ha 50 st istället för två?

 • Klas

  11 månader sedan

  Tack för en förklaring av finansiell ekonomi och börsen! Det här är så komplicerat och svårt att förstå så jag får aldrig nog av bra förklaringar av det.

  En sak jag irriterade mig på var Hans spekulation om nedbränning av flyktingförläggningar och motivet till en sådan eventuell handling (det har väl inte hänt i sverige sen nittiotalet).
  En flyktingförläggning är en statligt finansierad institution som många medborgare upplever gör deras lokalsamhälle sämre. De har dessutom ej tillfrågats och ej haft förmåga att påverka om en dylik institution överhuvudtaget skall uppföras i deras lokalsamhälle. Det är därmed troligare att en presumptiv gärningsmans motiv vid en eventuell nedbränning vore att skydda sitt lokalsamhälle mot centralmaktens förtryck. Vilket naturligtvis är brottsligt och bör bestraffas om gärningsmännen kan dömas. Men ingenting jag som libertarian automatiskt fördömer. Hans spekulation om hävdande av ”svenskhet” som motiv och hans allmänna hållning i frågan framstår som besynnerlig.

 • Niklas P

  11 månader sedan

  Hej,

  Jag gissar, och hoppas, att det inte är samma Hans Palmstierna som är med i den här podcasten som grundade PKU-registret ….

Kommentera

* = obligatoriska uppgifter

Tillåtna taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>