Att vi lever i ett slags skådespelssamhälle (ett bättre namn är svårt att finna även om begreppet ursprungligen användes av situationisterna i deras kritik av den s.k. ”senkapitalismen”) blev min första tanke då musikern Adam Tensta reste sig upp ur morgonsoffan på TV 4 och lämnade studion i protest mot att Youtubeprofilen Louise Andersson Bodin tidigare gästat samma studio. Adam Tensta fick snabbt positivt gehör i olika media för sitt engagemang mot den strukturella rasismen. Som Per Gudmundson skrev på SvD så blev det bra teve av det hela. Dramatik och upprörda personer är helt enkelt ett bra skådespel, särskilt om det är ”på riktigt”. I den mediala världen blir nämligen både rasismen och antirasismen mer verklig än den är i samhället i övrigt. Den blir en hyperrealitet och dramaturgi. Agerandet är också gynnsamt för Adam Tensta som artist. Ingen annan svensk musiker har blivit mer omskriven under dessa dagar än just Adam Tensta. Hans namn har figurerat i tidningar, blogginlägg, i tevereportage och i politiska media

Adam Tenstas agerande uppmuntrar dessutom andra offentliga kändisar och artister att ”ta ställning”.   Och det är oerhört lätt att ta ställning. Man har allt att vinna som artist på att visa solidaritet med Adam Tensta och hans kamp mot den strukturella rasismen. Man behöver inte anstränga sig mer än att ge en kommentar på Twitter. Även om det redan initialt inte varit en fråga om strukturell rasism så har det blivit en debatt om rasism. Det har blivit en medial verklighet. Antirasister har skrivit om Sveriges slavhandel. Mississippi brinner, kanske inte i samhället, men i media.

In på scenen träder antirasisterna. De vill också ge sitt stöd för Adam Tensta. De vill också vara med i problemformuleringen. Ja de är normens yttersta väktare. Utan antirasismen brinner Mississippi. Utan antifascismen får rasismen fritt spelrum.

Så i den ena ringhörnan står en kränkt man med halva Sveriges artister och kändisar bakom sig och i den andra står en värmländsk tjej från Grums som sagt något olämpligt som hon bett om ursäkt för. Och härifrån tar eliterna moralisk ställning för den svagare parten, d.v.s. den kränkte mannen.

I skådespelssamhället behöver inte individer som bryter mot normen bli stenade på gator och torg. Äktenskapsbryterskan i Saudiarabien och normöverträdaren i Sverige tvingas ändå utstå samma procedur av bespottning, klander, utfrysning och mobbing. I Saudiarabien dör man av stenarnas våld. I Sverige kan man i värsta fall drivas till depression och självmord.

Louise sa fel, Louise bad om ursäkt och Louise blev anklagad, dömd och bestraffad. I den mediala hyperrealiteten görs processen kort.

Moralism leder nu inte alltid till avsedda effekter. Jag tror inte att rasismen avtar  i  samhället av moralpanik. Jag tror däremot att kränkthet har blivit en fråga om  ”snabba cash” i  betydelsen snabbt  vunnet socialt kapital. Inga moraliska hänsyn visas sedan till den som bett om ursäkt. Du visar dig nämligen vara god och på den rätta sidan genom att ta ställning mot den som redan ligger ner. Och du vinner på det också. Särskilt om du är artist eller har en offentlig karriär.

Kommentarer (23)

 • Thomas Schön

  2 år sedan

  Det var nog det bästa jag läst på väldigt länge!

 • JK

  2 år sedan

  Visar på det moderna samhällets diskurs ifrån ”golgatha”, vad hände med att älska sin fiende och ”den av er som är utan synd skall kasta första stenen”? Förlåtelse för vissa brott (rasism, sexism) tycks inte längre existera oavsett den minimala skada som har åstadkommits.

  Intressant att se att detta upprör mer än återvändande IS-krigare/Jihadister, eller den somaliska 17 åringen som brutalt misshandlade och våldtog en 12 åring. Fast det kom väl knappast som en överraskning, när Per Gudmundssons artiklar som berör problematiken återvändande jihadister ses som ett hot än att människor som har begått oförlåtliga handlingar får återvända.

  Det är alltid kul att fråga dessa ”rasism/slaveri-experter” om de vet vem William Wilberlain är 🙂

  • Christian

   2 år sedan

   Ska man spela Alllan och namedroppa ska man kanske droppa rätt namn. Jag antar att du menar abolitionisten William Wilberforce? Vad har han med IS/Jihadister/AdamTensta/Tv4 att göra?

 • Johan Åström

  2 år sedan

  Imponerande bra text.
  Killen är full av dubbelmoral, men får ändå stöd, trots sina kvinnoförnedrande texter, av ”feminister” som Zara och Malena.
  http://www.metro.se/noje/tank-2010-och-mycket-techno/ObjgkC!19_2519-42/

  Hockeyspelaren Dick som gjorde samma sak förra veckan och uppmärksammade en rasist som fått positiv respons för sin rasbiologi, fick själv hatdrevet efter sig.

 • Lunars Torm

  2 år sedan

  Bra text! JKs kommentar är också träffsäker. Helt bisarrt.

 • Robert

  2 år sedan

  Och den part som bär huvudansvaret nämns en gång i texten…
  Det var Tv4 som bokade Louise Andersson Bodin. Trots nolltoleransen.
  Det var Tv4 som utan problem godtog hennes förklaring och ansåg att hennes videos inte var rasistiska. Trots nolltoleransen.
  Det var Tv4 som mumlade och stammade och suckade och inte fick fram något vettigt statement första gången Adam Tensta kritiserade dom. Trots nolltoleransen.

  Tensta har varit kristallklar med att det är Tv4 som ska ha skiten. Och ändå är det han och Andersson Bodin som får ta emot hat och hot.
  Och trots att det är Tv4 som nu släpper Andersson Bodin som en het potatis så blir det konstigt nog Tenstas fel…

  När nolltoleransen mot rasism prövades misslyckades Tv4 hårt. Och ändå klarar de sig helskinnade ur det hela. Och det beror definitivt inte på en skicklig PR-avdelning.

  • Jon

   2 år sedan

   Att ha ”nolltolerans” mot rasism behöver ju inte nödvändigtvis betyda att man bannlyser alla människor som i något sammanhang kan ha sagt något rasistiskt. Tanken var kanske från början att man inte skulle framföra rasistiska åsikter under sändningstid, och mig veterligen så bjöds inte tjejen in för att säga rasistiska saker i rutan. Men nu när man sett reaktionerna på vad Tensta gjorde så betyder ”nolltolerans” alltså nolltolerans mot personer som den här tjejen.

   Jag tror att det är så enkelt som att TV4:s inslag med Andersson Bodin sammanföll med att en viss hippetihoppare hade spelat in en skiva och funderade på vad som skulle vara den mest kostnadseffektiva marknadsföringen av denna.

   • Robert

    2 år sedan

    Ja, ursäkta, det är uttrycket ”Nollrasism” Tv4 använder, inte ”Nolltolerans” (blandade ihop dom med ett politiskt parti som misslyckas lika hårt med att implementera sina antirasistiska visioner…)

    Så misstaget Adam Tensta et al gör är att de tror för gott och mycket om Tv4? Att de tror att mediabolaget faktiskt jobbar med att motarbeta rasism i alla, inte bara i det som syns i rutan?
    För Tv4:s Nollrasism är inte bara en klädsam extraparagraf i ett strategidokument, de har profilerat sig hårt på att vara mot rasism.
    Det borde innebära att man då arbetar mot rasism i hela organisationen, långsiktigt och grundligt, inte bara försöker undvika att en inbjuden gäst står och heilar strax innan Triss-skrapningen.

    Det var detta Adam Tensta försökte reda ut, men fick inga vettiga svar.
    Nöjesguiden har gjort en recap av hela debaclet, jag rekommenderar en läsning för att få ordning på kronologin och vändningarna.

    Tensta utnyttjade skivsläppet för att få tillgång till tv-soffan, det är ingenting han försökt mörka.
    Att han dragit igång hela processen för att öka försäljningen känns mindre troligt ju mer fakta som läggs på bordet.
    Men visst, jag är ingen tankeläsare, han kanske är så cynisk.
    Eller är Tv4 så cyniska att de använder ett begrepp för att framställa sig som en god kraft i samhället, utan att egentligen mena något med det.
    Och det ska genomlysas och kritiseras. Tv4 har oändligt mycket mer makt och inflytande än Adam Tensta och Louise Andersson Bodin tillsammans.

   • JK

    2 år sedan

    Jon har en poäng, Louise var där för att träna Peter Jihdes rumpa, det tåls att upprepa, hon var med i Nyhetsmorgon för att träna Peter Jihdes rumpa(!). Om inte det är ett dementerande av någons intellektuella och filosofiska förmåga, så vet jag inte vad. Ett uppdrag nästan lika statusfyllt som rensa ur varje latringrop i Sverige med en högaffel.

 • Jp

  2 år sedan

  Mest tragiska är dock dom som medvetet näthatar fram näthatare Jag tycker mig se en tremd bland mediokra sångerskor och avdankade föredettingar , skulle inte förvåna mig om vissa av don skickar mail till sig själv och är sin egen fiende. Berätta mer om Dick Johsn. Hittade inget på Google?

 • Jon

  2 år sedan

  Jag tror främst att det är du som inte är tillräckligt cynisk, om du blir så upprörd över det här. Den enda som inte spelar det här fåniga spelet för att profitera på det är antagligen tjejen, som mest verkar vara omogen och ute efter uppmärksamhet. Och uppenbarligen så har inte TV4 så stor makt som du tror eftersom de lägger sig platta och kasserar redan inspelade TV-avsnitt som de själva tycker ”kändes bra” så fort någon marginell artist börjar vifta med rasistkortet.

 • Robert

  2 år sedan

  Företag i Tv4:s storlek gör givetvis kalkyler över olika scenarion. I det här fallet kom de fram till att det var mer lönsamt att släppa Andersson Bodin. Hade det varit mer lönsamt att sända programmen hon medverkar i hade de gjort det. Oavsett vad Tensta, antirasistiska debattörer och vänstertwittrare hade sagt.
  Se där, jag kan visst vara lite cynisk om jag vill…

  Och Tensta har gjort lite mer än att ‘vifta med rasistkortet’, sluta vara så förminskande.

  http://ng.se/artiklar/brakrecap-adam-tensta-vs-rasismen-och-tv4

 • Uno Hansson

  2 år sedan

  ”… människor som Adam Tensta tillskrivs sällan rationell agens.
  För att uttrycka det brutalt osubtilt: de ses rutinmässigt som mindre vetande. Vilket är precis så rasistiskt som det låter…”

  http://magnihasa.blogspot.se/2015/07/adam-tensta-ar-smartare-du.html

 • Fredrik

  2 år sedan

  Denne Louise utestängs, föraktas, mordhotas och betraktas som värre än en grov brottsling. Detta för uttalande och ordval som inte är brottsligt att uttala enlig lagen.

  Louise har gjort något som i detta land i praktiken betraktas som värre än grov brottslighet, antytt tvivel till att inte bekänna sig till dom ”rätta” värderingarna.
  I det djupt värderingstroende Sverige är detta bland det värsta någon kan göra.

  Det nya svenska samhällets krav på värderings-bekännelse är en stark doft av forna tiders religions-bekännelser.
  Det doftar forna tiders krav på bekännelser sig till den ”rätta” tron och guds budord. Eller en doft av Shariastaternas bekännelse-krav inför koranen.
  Dissidenter föraktades, demoniserades, stigmatiserades och utsattes för social och karriärsmässig utfrysning, likväl som de som idag uppvisar tecken på tvivel inför värdegrunden och de ”rätta” värderingarna.

  Att tro (på gud eller värdegrunden) är heligt, att inte tydligt uppvisa tydliga bekännanden är att visa tecken på tvivel, vilket i alla djupt troende samhällen är det värsta någon kan företa sig…

 • Göran

  2 år sedan

  Jag kan nog slå vad om att Adam Tensta gärna lyssnar på amerikanska hipp-hoppare som sjunger om att vålda och mörda vita.

  Rasister är de som går omkring och ser skillnad i allt och använder det i marknadsföringssyfte för sina egna projekt, stora som små.

  Det måste vara ytterst svårt att inte känna någon person aldrig kommer att fälla ett ord som inte någon kommer att anse vara rasisitiskt. Igår frågade jag en invandrad person om denne förstod ordet sedvänja, vilket är något som många svenskar inte förstår rent definitionsmässigt. Då blev jag anklagad för att vara rasist.

  Där jag bor råkade en elektriker skruva ut en säkring av misstag till en lokal som en invandrad hyrde. Då blev elektrikerna anklagad för att vara en rasist.

 • Per

  2 år sedan

  Vad hade hon sagt som det behöver bes om ursäkt för egentligen?

 • Francis Bacon

  2 år sedan

  Dubbelt så pinsamt att försöka använda den hegelianske MARXISTEN Guy Debords begrepp ”Skådepelssamhället” för att hetsa, i en nätt rasistisk låtsasartikel, var är allmänbildningen?

  • Nikodemus

   2 år sedan

   Marx lånade begrepp från Hegel – en konservativ och Hegel från Kant. 🙂 Jag är fullt medveten om begreppet ”skådespelssamhällets” ursprung i den situationistiska kritiken av den s.k. ”senkapitalismen”. Detta innebär inte att begreppet måste användas exklusivt inom en vänsterdiskurs. Vänsterfilosofer har i sin tur tagit idéer från höger och libertarianer i deras analys av exempelvis kapitalismen. Jag kan finna mycket i Guy Debords kritik som giltigt i den samhällsutveckling vi ser idag där yta och sken ersätter djup och autenticitet.

 • Monodemon

  2 år sedan

  Värt att notera i sammanhanget är att när herr Tensta själv agerat musikredaktör i statsradion så har han upplåtit eterutrymmet åt celebriteter som Kanye West och Jay-Z. Dessa båda gentlemän är övermåttan fascinerade av rasbiologi och har satt i system att profitera på (och normalisera) ett språkbruk späckat av okänsliga benämningar på personer av afrikansk härkomst.
  Adam Tensta begär alltså mer av TV4 än vad han lever upp till själv…

  • Per

   2 år sedan

   Jaså Monodemonen intressant har du någon mer info om detta? Länk? Citat? Källa? Osv Tack!

   • Monodemon

    2 år sedan

    Kom på att det kanske var citat från Adams förebilder du efterfrågade…
    De båda ovannämnda har exempelvis kollaborerat fram alstret ”Niggers in Paris”.

    I en av Kanye Wests större kommersiella framgångar tar han upp frågan om bristande respekt för äganderätten i den amerikanska mellanvästern i raderna:
    ”You know what the Midwest is?
    Young and Restless
    Where restless niggas might snatch ya necklace
    And next these niggas might jack ya Lexus”

    Även Jay-Z har berört tvivelaktig vandel inom ett geografiska område i sitt verk Real as it gets, där han efterfrågar:
    ”Where my east coast niggas that hustle to live?”

    I samma komposition betonas också vikten av att distingera mellan äkta och falskt i en rasbiologisk kontext:
    ”And I know you’re ‘bout to say this off the chain
    Tell ‘em fake trappin’ ass niggas stay out my lane”

    Det är ingen stor utmaning att hitta otaliga fler liknande exempel ur artisternas digra produktion. Det kontroversiella språkbruk i ett obskyrt youtube-klipp som Adam Tensta upprörts över, är faktiskt regel snarare än undantag i de egna idolernas lyrik.

   • Monodemon

    2 år sedan

    Och varför inte toppa av med ett citat från unge herr Tensta själv, från tiden innan han gått i sensitivitets-/PR-träning:

    Hur ser du på det, du som använder ordet nigger i dina texter?
    – Det är inte ett dugg fel att köra med det. Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur. Man behöver inte lyssna på musiken om man inte vill, men det är inte hat vi står för, säger Adam.

    Länk från Johan Åström ovan:
    http://www.metro.se/noje/tank-2010-och-mycket-techno/ObjgkC!19_2519-42/

Kommentera

* = obligatoriska uppgifter

Tillåtna taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>